Mini-trektocht Noord-Holland - Etappe 1

Kenmerken

"Ik begin mijn driedaagse wandeltocht bij het station van Den Helder. Met een symfonie van ronkende motoren op de achtergrond loop ik naar de dijk, waar de geluiden oplossen in een zee van ruimte."

Dit is de eerste etappe van de mini-trektocht van Paulien van Outdoor Inspiratie door de kop van Noord-Holland. Deze 15 kilometer tellende wandeltocht brengt je van Den Helder naar Groote Keeten, vlakbij Callantsoog. 

Deze route is onderdeel van de microavonturen in Noord-Holland van Paulien van der Werf van Outdoor Inspiratie. Kijk op visitwadden.nl/paulieninnoordholland voor het hele verhaal en alle routes!

Dit ga je zien

Startpunt: Julianaplein
1781 HE Den Helder
1

Oude Rijkswerf Willemsoord

Oude Rijkswerf Willemsoord

Het unieke complex Willemsoord, wat vroeger de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine was, is nu een prachtig monumentaal deel van Den Helder dat zich gaandeweg verder ontwikkelt tot open stadsdeel.

2

Fort Erfprins

Fort Erfprins

Fort Erfprins is een negentiende-eeuws fort ten westen van de Nederlandse stad Den Helder. Met een oppervlakte van 49 ha. is Erfprins het grootste fort van Nederland.

3

Vuurtoren de Lange Jaap

Vuurtoren de Lange Jaap

Wanneer men richting Den Helder gaat is in het donker het vertrouwde schijnsel te zien, hij torent overal boven uit. Het symbool van Den Helder; De Lange Jaap. De hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa.

4

Fort Kijkduin

Fort Kijkduin

Fort Kijkduin is van oorsprong een landfort. Het moest Den Helder verdedigen tegen vijanden die over de zanddijk Den Helder wilde binnen vallen. Het fort ligt op Kijkduin, toentertijd een van de hoogste duinen en een baken voor de scheepvaart. In 1996 is het fort grondig gerestaureerd. Sinds die tijd is het fort te bezoeken en vind je er een Noordzee-aquarium, een museum over de Stelling Den Helder met unieke stukken geschut, en een zoölogische expositie met onder andere het skelet van Chris de Potvis. Je kunt er ook trouwen, vergaderen of een evenement organiseren.

5

Strandpaviljoen Zee van Tijd

Strandpaviljoen Zee van Tijd

Wij zijn een gezellig strandpaviljoen dat volledig nieuw is opgebouwd. Onze sfeer kun je zien als Cubaans/ Vintage.

6

Strandrestaurant Paal 6

Strandrestaurant Paal 6

ekker even uitwaaien, een hele dag vertoeven of van de zonsondergang genieten op het strand? Bij Paal6 ben je van harte welkom voor koffie, borrel, lunch of diner. Ook hebben we heerlijke gerechten buiten de kaart om. Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op onze website www.paal6.nl of kom gezellig langs en laat je door ons in de watten leggen.

7

Nollen van Abbestede

Nollen van Abbestede

In het binnenduinrandgebied tussen de dorpskern van Callantsoog en Groote Keeten liggen de Nollen van Abbestede. Een stuk leuk golvend duinland tussen de akkers.

8

Camping De Nollen

Camping De Nollen

Kamperen met het Noordzee-strand binnen handbereik. Genieten van frisse lucht, zee, duinen en een ontspannen sfeer, dat is Camping De Nollen in Callantsoog! Op strandcamping De Nollen bieden wij u uitstekende kampeermogelijkheden. Vanaf 2020 beschikt de camping over een nieuw duurzaam centrumgebouw met receptie, winkel, snackbar en eetgelegenheid. U kunt een keuze maken uit mooie plaatsen met of zonder elektra, water, riolering en kabel TV. Daarnaast verhuurt De Nollen duurzame vakantiehuisjes, Trekkershutten, ingerichte De Waard tenten, kampeerbungalows en stacaravan. Voor elk wat wils dus!

9

Duynsuites aan Zee

Duynsuites aan Zee

De compleet verzorgde tweepersoons Duynsuites aan Zee hebben de allermooiste ligging in Callantsoog om te genieten van een puur verblijf aan het strand. Geniet van het adembenemend uitzicht vanaf uw terras over het natuurgebied. De suites grenzen aan de strandopgang en liggen om de hoek van het sfeervolle dorpsplein van Callantsoog. Alle suites zijn voorzien van ruime living, boxspringbed, badkamer met douche en keuken.

Eindpunt: Westerweg
1759 Callantsoog

Beschrijving

Startpunt: Julianaplein
1781 HE Den Helder

Onderweg passeer je

  • de marine haven van Den Helder met een museum in de oude Rijkswerf Willemsoord (niet op de route),
  • de Lange Jaap: de hoogte vuurtoren van Nederland,
  • Fort Kijkduin: oorlogsmuseum en zeeaquarium,
  • de Grafelijkheidsduinen en de Noordduinen, en
  • het Nollenland van Abbestede: een duingebied in een gebied met voornamelijk landbouwgrond.

Geniet van een welverdiende pauze bij strandpaviljoen Zee van Tijd of Paal 6 nabij Julianadorp. Sfeervol overnachten kan in de Duynsuites van Zon, Zee, Strand in Callantsoog.

Eindpunt: Westerweg
1759 Callantsoog

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.