Delfzijl - Pocket (zuidelijke sector)Niemand had gedacht dat het na de bevrijding van de stad Groningen op 16 april 1945 nog ruim twee weken zou duren voordat de hele provincie bevrijd zou zijn. De strijd om de 'Delfzijl Pocket', zoals de Canadezen het gebied noemden waar de Duitse soldaten ingesloten zaten, was langdurig, verbeten en eiste vele slachtoffers. Tijdens deze fiets- en autoroute treden wij in de voetsporen van de Canadese bevrijders. 

Dit ga je zien

Startpunt: Station Delfzijl
Borkumerrif
9931 BN Delfzijl
82
62
1

Nieuwolda

Op zaterdag, 14 april 1945, ’s avonds tegen half tien, drong een verkenningseenheid van de 1ste Polisch Armoured Division door tot de brug in het centrum van Nieuwolda, maar deze was opgeblazen waadoor ze zich weer terugtrokken.

Nieuwolda
08
2

Oostwold

Op 24 april rond 12:30 uur arriveert het Canadese Royal Westminster Regiment in Oostwold, waarna ze rond 18:00 uur de aanval inzetten. Kort hierna wordt door Kapitein E.V. Ardagh een hoofdkwartier ingericht in deze boerderij.

Oostwold
90
88
3

Woldendorp

In de stromende regen, op 28 april 145, bevrijdden de Canadezen geheel Woldendorp of wat er nog van over was, want het gehele dorp leek zo goed als van de kaart geveegd.

Woldendorp
95
93
4

Batterij Termunten

Hoewel de meeste bunkers en geschutsopstellingen van de batterij 'Termunten' gesloopt zijn, geven de overgebleven bouwwerken nog steeds een goede indruk van de grootte van deze stelling.

Batterij Termunten
5

Heveskes

Inmiddels zijn Borgsweer en Oterdum op 28 april 1945 bevrijd door de Canadezen. De Duitsers dreigden hierna te worden omsingeld in Heveskes.

Heveskes
91
89
6

Laatste gesneuvelde bij Geefsweer

Om 5:00 uur op 2 mei 1945 rukte de B- Company van The Irish Regiment onder leiding van majoor Elden op vanuit het dorp Weiwerd in de richting van Farmsum.

Laatste gesneuvelde bij Geefsweer
7

Ontmoeting in Farmsum

De majoor Elden van het Irish Regiment of Canada ontmoette in Farmsum om 06:00 uur een Duitse officier met een witte vlag. De officier vroeg naar de voorwaarden van een eventuele overgave van het overgebleven Duitse garnizoen.

Ontmoeting in Farmsum
8

Station Delfzijl

Canadese tanks van de “8th New Brunswick Hussars” nemen het station van Delfzijl op 2 mei 1945 na een felle schermutseling in . Veel Duitsers kwamen hierna uit de huizen rondom het station met witte vlaggen om zich over te geven.

Station Delfzijl
Eindpunt: Station Delfzijl
Borkumerrif
9931 BN Delfzijl
  • 82
  • 62
  • 08
  • 90
  • 88
  • 95
  • 93
  • 91
  • 89

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.