Mini fiets- en wandelvakantie Friesland - Etappe 2

Neem alvast een kijkje

Kenmerken

(36,0 km)
 • Download GPX Download hier een .gpx bestand van de route, dit kun je inladen op je GPS apparaat, navigatiesysteem of app.
 • De tweede dag van je roadtrip begint in het terpendorp Ferwerd, vanaf waar je naar de hoogste terp van Nederland rijdt. In Ginnum leer je alles over de voormalige bewoners van het dorp, waarna je een tweetal plekken bezoekt die dankzij de Elfstedentocht nationaal beroemd zijn. Sluit je dag af in Stiens of, als je tijd over hebt, in het gezellige centrum van Leeuwarden. 

  Let op: deze route kun je op meerdere manieren beleven. Te voet, op de fiets óf met de auto. De gegeven route is dus een suggestie. Je kunt het helemaal invullen naar je eigen wensen. Het eerste deel in Ferwert is het beste te voet te beleven. Bekijk voor de exacte route de bijbehorende routebeschrijving.  

  Deze route is onderdeel van de microavonturen in Friesland van Paulien van der Werf van Outdoor Inspiratie. Kijk op visitwadden.nl/paulieninfriesland voor het hele verhaal en alle routes!

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hegebeintumerdyk
  9172 Ferwert
  1

  Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum

  Pypkedyk 4 .
  9173 GC Hegebeintum
  Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum
  2

  Lytse Teetún

  Lytse Teetún
  Hoofdstraat 41
  9172 MN Ferwert
  Lytse Teetún
  3

  Harsta Hoeve

  Harstawei 23
  9173GA Hegebeintum
  Harsta Hoeve
  4

  Harsta State

  Harstawei 27
  9173 GA Hegebeintum
  Harsta State
  5

  Bij De Pastorie B&B

  Flieterpsterdyk 21
  9175 GG Reitsum
  Bij De Pastorie B&B
  6

  Eetcafe De Winze

  Wijns 30
  9091BE Wyns
  Eetcafe De Winze
  7

  Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk

  Weg tussen Gytsjerk en Miedum
  Canterlandswei
  Gytsjerk
  Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk It sil heve
  Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
  8

  Molen de Hoop

  Mounepaed 5
  9051 BA Stiens
  Molen de Hoop
  Eindpunt: Ungastins 26
  9051 GE Stiens

  Beschrijving

  Startpunt: Hegebeintumerdyk
  9172 Ferwert

  Ferwerd

  Ferwerd is een typisch terpendorp. Breng een bezoekje aan de vijftiende eeuwse kerktoren. Begin je dag met een 9.5 kilometer wandeling door de wandelknooppunten 73 > 71 > 70 > 77 > 78 > 94 > 17 > 16 > 15 > 73 > 73 te volgen. 

  Hogebeintum

  De meeste terpen liggen twee tot zeven meter boven NAP. De kerk in Hogebeintum is met een hoogte van negen meter boven NAP de hoogste terp van Nederland. Veel van de voedselrijke en daardoor waardevolle terpgrond werd in de 19e eeuw afgegraven om te verkopen aan armere gebieden. De kerk ligt nog steeds op negen meter hoogte, maar de rest van het dorp ligt door de afgravingen een stuk lager. In de kerk zijn mooie oude rouwborden te bezichtigen. Vanaf begin april 2021 is het bezoekerscentrum van Hogebeintum weer te bezoeken. 

  Breng ook een bezoekje aan de Harsta State, een zestiende eeuwse buitenplaats met een landschapstuin uit 1832.

  Ginnum

  Wie het dorpje Ginnum inrijdt, ziet de kerk op een deels afgegraven kerk in de landerijen staan. Bij elk gebouw in het kleine dorp staan witte informatieborden met informatie over de geschiedenis van het pand. Zo zaten hier vroeger een melk- en meelhandel, een bakkerij, een textielwinkel en een rijwielhandelaar. Inmiddels zijn alle panden in gebruik als woonhuizen. 

  Via Jislum naar...

  Burdaard

  Aan de haven van Burdaard staat een koren-, pel- en houtzaagmolen. De oorspronkelijke molen werd gebouwd in 1875 en brandde af in 1972. De molen is gerestaureerd tot de molen die je vandaag de dag ziet staan. Links van de molen staat een houtzagerij. Het is de moeite waard om een stukje langs het water naar de kerk van Burdaard te lopen en een kop thee te drinken in restaurant It Posthus aan het water. 

  Bartlehiem

  Het gehucht Bartlehiem heeft niet veel te bieden aan toeristen, maar is toch bekend bij schaatsfans door heel Nederland. De schaatsers van de Elfstedentocht passeerden het houten fiets- en voetgangersbruggetje tweemaal, wat het bruggetje nationale bekendheid gaf. 

  Elfstedenmonument nabij Wyns

  Net voorbij Wyns vind je aan de Canterlanswei het Elfstedenmonument Tegeltjesbrug. Op de brug staat ‘It Sil Heve’, de woorden waarmee in 1963 aangekondigd werd dat voor het eerst in 22 jaar de Elfstedentocht weer plaats kon vinden. De blauwwit betegelde brug herinnert aan die dag. Duizenden tegeltjes met portretten van schaatsers die ooit de tocht volbracht hebben, vormen samen het beeld van drie schaatsers op de brug. 

  Fijne horeca: 

  • Eetcafé De Winze

  Stiens

  De kerk van Stiens is gebouwd in 1100. De toren werd pas zo’n 570 tot 580 jaar later aangebouwd. Rondom de kerk en het kerkhof staat een dubbele rij lindebomen.
  Breng ook een bezoekje aan molen De Hoop of De Kleine Molen (Binnema Molen). 

  Heb je na je bezoek aan Stiens nog tijd over? Rijdt een stukje naar het zuiden en breng een bezoek aan de gezellige binnenstad van Leeuwarden. 

  Eindpunt: Ungastins 26
  9051 GE Stiens

  Mis niets!

  Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.