Sense of Place routeOver het leven in het Waddengebied gaan de kunstwerken en verhalen van deze route. De Sense of Place route is een overkoepelende route langs zowel buitenkunst als andere bezienswaardigheden. Je kunt de route per fiets of met de auto afleggen. Ontdek de verhalen van het Wad, van een buitendijkse terp uit deze eeuw tot gemalen, van een slikwerkersstandbeeld tot aardappelboeren. Ontdek al toerend de mooiste verhalen van het Wad.

Sense of Place is een culturele ontwikkelorganisatie die door middel van kunst- en ontwerpprojecten het unieke karakter van het Waddengebied wil verbeelden en versterken. Samen met bewoners en het landschap vertellen we het verhaal van het Noorden.

In deze overkoepelende route vind je…

Over het leven in het Waddengebied gaan de kunstwerken en verhalen van deze route. De Sense of Place route is een overkoepelende route langs zowel buitenkunst als andere bezienswaardigheden. Je kunt de route per fiets of met de auto afleggen. Ontdek de verhalen van het Wad, van een buitendijkse terp uit deze eeuw tot gemalen, van een slikwerkersstandbeeld tot aardappelboeren. Ontdek al toerend de mooiste verhalen van het Wad.

Sense of Place is een culturele ontwikkelorganisatie die door middel van kunst- en ontwerpprojecten het unieke karakter van het Waddengebied wil verbeelden en versterken. Samen met bewoners en het landschap vertellen we het verhaal van het Noorden.

In deze overkoepelende route vind je zeven door Sense of Place gerealiseerde kunstwerken. Deze werken zijn op de kaart aangegeven met een geel icoontje. Vind je het kunstwerk mooi? Op drie plekken binnen deze Sense of Place route, kun je zelfs nog andere wandel of fietsroutes starten. Dompel je onder in de verhalen van vroeger en van nu, van bewoners en kunstenaars, van degenen die het land hebben aangewonnen met enkel wat gereedschap en hun handen, tot de andere fietsers die je zal tegenkomen. Beleef hier echte Waddenverhalen. 

Meer weten? Kijk dan op de vernieuwde website van Sense of Place

Dit ga je zien

1

Broken Jug

Maak in Harlingen kennis met wereldberoemd kunstenaar Frank Stella en één van zijn meesterwerken: de Broken Jug. Een landmark van formaat; voor Harlingen, Noordwest Friesland en de provincie.

Broken Jug
2

Gemaal Roptazijl

Tjerk Hiddes vertelt het bijzondere verhaal achter het Roptasyl. Nu zie je er niet veel van terug, maar in de 17e eeuw was het syl het toneel van ruzies tussen Harlingen en Franeker.

Gemaal Roptazijl Roptazijl bord
3

Dijk van een Wijf

Binnenkort geopend

Het oer-Hollandse landschap met haar nieuwe strakke polders, melkindustrie, aardappels en penen inspireerde Nienke Brokke om iets mee te doen. De kunstenares wil de ‘wulpse’ grilligheid van de natuur weer teruggeven aan dit industrieel agrarisch landschap.

Dijk van een Wijf
4

Watdataangaat

De Friese Waddenkust is een bijzonder kunstwerk rijker. Ter nagedachtenis aan Joop Mulder, is op de Sedyk bij Koehool het werk Watdataangaat geplaatst.

Watdataangaat
5

Gemalen Verhalen

Bij de verschillende locaties vind je paaltjes met een QR-code. Scan de code met je telefoon of tablet en lees of beluister het verhaal over de betreffende locatie via de website van Visit Wadden. Je vindt er ook meer informatie over de kunstenaar die het verhaal ingesproken heeft.

Gemalen Verhalen
6

Aardappelboeren

Grote kans dat je ze regelmatig eet: aardappelen. Onze eetcultuur is doortrokken van dit oerhollandse icoon. Wij horen bij de aardappel en de aardappel hoort bij ons. Net als dit 'aardappellandschap'. Boeren in het hele kustgebied van Friesland en Groningen verbouwen namelijk vooral aardappelen.

Aardappelboeren
7

De Slikwerker

Historisch herkenningspunt De Slikwerker is een bronzen beeld van Frans Ram, dat staat op de zeedijk in de buurtschap Zwarte Haan. De mannen worden geëerd die in de periode van 1505 tot 1754 het gebied van het Bildt hebben drooggelegd. Tip, wandel ook even de dijk op en geniet van het uitzicht!

De Slikwerker
8

Strijd tegen het water

De naam van ons land zegt het al: Neder-land, oftewel laag gelegen. Ongeveer een derde van Nederland ligt beneden NAP. Zonder dijken zouden grote delen van Noord-Nederland zich onder water bevinden.

Strijd tegen het water
9

Van vijand naar bondgenoot

Eén ding is zeker: in de toekomst zal er alleen maar meer water komen. Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en we krijgen meer neerslag. Tegelijkertijd zakt ons land ook beetje bij beetje. Het verschil tussen land en zee wordt steeds groter.

Van vijand naar bondgenoot
10

Dobbepaarden fotokunstwerk

Ontdek het liggende fotokunstwerk midden in de Ozingadobbe, de plek waar de paarden in 2006 ingesloten raakten.

Dobbepaarden fotokunstwerk
11

Het Lage Noorden

Het Lage Noorden is dé ontmoetingsplek aan de Friese waddenkust voor kunstenaars, omwonenden, fietsers en wandelaars, kampeerders, logeerders, levensgenieters en kunstliefhebbers.

Het Lage Noorden
12

Het terpenlandschap

Ooit was dit land zonder dijken. Tot zeker na het jaar 1000 heeft de zee hier vrij spel. Het water komt en gaat, daarom werpen mensen heuvels zoals deze op. Hier in Friesland heten deze verhogingen terpen, in Groningen wierden.

Het terpenlandschap
13

Terp fan de Takomst

Een nieuwe terp, buitendijks. Een belevingsplek, om mensen de waddenkust te laten beleven. Om oude verhalen te vertellen en nieuwe verhalen te maken. Over het ontstaan van het gebied en haar bewoners.

Terp fan de Takomst
14

Wachten op hoog water

“Wachten op hoog water” is een beeld van Jan Ketelaar. Het beeld bestaat uit twee, van metaal gelaste, vrouwen van vijf meter hoog. Een volle vrouw en een dunne vrouw.

Wachten op hoog water
15

Het Wad wordt bedreigd

Je kunt het je niet voorstellen nu je hier zo fietst en geniet van het uitzicht, maar het kan zijn dat de Waddenzee voor het eind van deze eeuw niet meer bestaat. Dit unieke natuurgebied dreigt permanent onder water komen te staan door de stijgende zeespiegel.

Het Wad wordt bedreigd
16

Theaterkerk Nes

In Noord-Oost Friesland, tegen de dijk, vlakbij de Waddenzee staat deze prachtige theaterkerk die geschikt is voor een symposium, lezing, debat, congres, toneel, theater en/of concert.

Theaterkerk Nes
17

Paesens-Moddergat, de verdronken vissers

Het kan je niet zijn ontgaan. De kleine vissershuisjes, de bordjes garnalen te koop: je bent in een typisch vissersdorpje. Al eeuwenlang scharrelen inwoners van Paesens-Moddergat hun kostje bij elkaar met de visserij. Ook nu nog, al ligt de vloot in Lauwersoog.

Paesens-Moddergat, de verdronken vissers
Eindpunt: Achterwei
9136 Paesens

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.