Wadden Agenda 2.0 sluit af

Categorieën

Project blikt terug op succesvolle projecten en maakt toekomstplannen bekend

Vandaag vond de digitale slotbijeenkomst van het INTERREG V A-project "Wadden Agenda 2.0" plaats. Live vanuit het Forum in Groningen presenteerde de projectgemeenschap de resultaten. Daarnaast zijn de plannen en ambities voor het Duits-Nederlandse Waddengebied voorgesteld.

Terugkijken op 4 jaar grensoverschrijdende samenwerking

De afgelopen vier jaar is er een nieuwe grensoverschrijdende samenwerkingsvorm in de Waddenzee regio ontwikkeld. De nadruk lag op duurzaam en waarderend toerisme voor het behoud en de bescherming van het werelderfgoed. De werkpakketten omvatten onder andere de verbetering van de grensoverschrijdende bescherming van de Waddenzee, als ook de overdracht van kennis over het werelderfgoed Waddenzee tussen toeristische aanbieders en belanghebbenden. 

Vele succesvolle projecten opgeleverd

De projectgemeenschap kan terugkijken op een succesvolle samenwerking met vele projecten die zijn opgeleverd vanuit de verschillende werkpakketten. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaam eventmanagement, de vermindering van lichtvervuiling en barrièrevrij toerisme. Enkele concrete voorbeelden zijn de checklist voor duurzame evenementen, die als leidraad dient voor het organiseren van duurzame evenementen. De groene campagne waarbij meerdere cleanups in het Waddengebied zijn georganiseerd, een podcastserie over het Waddengebied in samenwerking met het reismagazine Columbus Travel en de Sterrenkaart van het Lauwersmeergebied en de Boschplaat op Terschelling waarmee bezoekers ‘s nachts erop uit kunnen in beide gebieden.

Ook een melkwegfotografie workshop kwam uit het werkpakket ‘vermindering van lichtvervuiling’ en leerde deelnemers de fijne kneepjes van fotograferen in het donker. Deelnemer Sabina Reitsma, tevens ook ondernemer in het Waddengebied: “Het nacht- en avondlandschap van het unieke Waddengebied door de fotografie activiteiten te beleven was prachtig, ik heb hier echt van kunnen genieten. Ook is de samenwerking verder gegroeid.”

Door het delen van kennis tussen Duitse en Nederlandse partijen zijn er ook initiatieven gestart op het gebied van Dark Sky. Een van de grote successen is de erkenning van de Dark Sky Community Spiekeroog in Duitsland, een eiland in het Duitse deel van de Waddenzee, door de Internationale Dark Sky Association waar de projectgemeenschap hard aan heeft meegewerkt.

Vervolgproject, hoe verder?

Het project had als doel het ontwikkelen en realiseren van grensoverschrijdend, milieuvriendelijk en duurzaam toerisme waarbij het ecosysteem Waddenzee behouden en beschermd blijft. De projectgemeenschap kijkt terug op een succesvolle samenwerking. Ilona Heijen (directeur INTEREG/EDR) gaaf tijdens de slotbijeenkomst inzichten in de nieuwe projectperiode Interreg 6a. Roger Davids (Merk Fryslân) en Peter Südbeck (National Park Niedersächsisches Wattenmeer) deelden hun ideeën voor een vervolgproject, om van het Waddengebied een van de meest duurzame gebieden van Europa te maken waar het gebied en haar bewoners, ondernemers en betrokkenen nog beter van kunnen profiteren.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.