Tips en adviezen

Speel in op de behoefte van jouw gasten en gebruik de unieke kracht van de nacht als Unique Sellingpoint voor jouw onderneming, want de gemeenten rond de Waddenzee zijn de donkerste gemeenten van Nederland. Dus ligt jouw onderneming op een ideale locatie om nachtbeleving aan te bieden. Een aantal ondernemers vertellen hoe zij de kracht van donkerte inzetten voor hun onderneming en hun gasten.

 

Alfons van der Veen

Ondernemer Alfons van der Veen is mede-eigenaar van Camping Waddenzee in Westerland op voormalig eiland Wieringen. Hij ziet hoe gasten naar zijn camping komen voor rust, ook nachtrust.

 

Dolf Siere

Schipper Dolf ervaart tijdens zijn nachtvaartochten hoe speciaal zijn gasten de donkerte van het Wad vinden:

 

Verdonker ook je onderneming!

Het verdonkeren van je onderneming is zowel vanuit economisch als duurzaamheidsoogpunt een goede zet. We hebben een uitgebreid adviespakket geschreven waarmee je jouw onderneming kunt verdonkeren, alleen of samen met een expert. Hieronder zetten we de voordelen van verdonkeren kort voor je onder elkaar:

  • Je stimuleert een nieuwe groep toeristen om jouw onderneming te bezoeken en de donkerte te ervaren (donkertetoerisme). Goed om te weten: bij onze buren België, Duitsland en Frankrijk vormt dit segment van de markt 20% van de gehele toeristische sector. Vergeet ook niet de bezoeker uit de overbelichte en drukke Randstad, die rust komt zoeken in het Waddengebied.
  • Je verduurzaamt jouw onderneming door te investeren in verdonkering. Hiermee kun je fors besparen op je energiekosten. Met ondernemers voerden we pilots uit waaruit bleek dat zij tussen de €1.750 en €5.000 per jaar kunnen besparen.
  • Je helpt de natuur in de omgeving van jouw onderneming. Een te lichte omgeving in de nacht verstoort de leefomgeving van vogels, vleermuizen, insecten en andere nachtdieren. Door het licht uit te doen breng je niet alleen de sterrenhemel dichterbij, je helpt ook dieren in de omgeving.
  • Programma Donkerte van de Wadden promoot jouw activiteit tijdens de Nacht van het Wad. Dat is een evenement dat drie keer per jaar plaatsvindt langs de Waddenkust.

Heb je interesse om jouw onderneming te verdonkeren? Lees dan hieronder onze adviezen om de verlichting van jouw onderneming aan te pakken. Lees ook onze inspiratiegids met voorbeelden van nachtactiviteiten die je kunt organiseren.

Onze adviezen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.