Tel mee!

Het ervaren van duisternis is een oerkwaliteit van leven maar door toenemende lichtvervuiling verdwijnt het donker om ons heen. Onderzoek laat zien dat dit nadelig is voor mens, natuur en het beleven van de sterrenhemel. Hoe duister is het eigenlijk nog? En hoeveel valt er 's nachts nog te zien in de hemel? Wij vragen jouw hulp!

In de winter van 2021 organiseerde CurioUs? samen met Donkerte van de Wadden de eerste sterrentelactie. CurioUs? is een initiatief van Science LinX (Faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen) samen met Forum Groningen en Aletta Jacobs School op Public Health. CurioUs? stimuleert burgerwetenschap in Noord-Nederland, bijvoorbeeld door het organiseren van spinnentelacties of deze sterrentelactie!

Wat gaan we doen?

Tijdens de vorige stertelling was er door de bewolking jammer genoeg weinig te zien. Daarom krijgt de stertelling in 2022 een vervolg!

De meetactie vindt plaats in twee periodes waarin de maan zich onder de horizon bevindt. Op die manier zie je namelijk de meeste sterren. Bij volle maan, slecht weer of een bewolkte hemel is het erg moeilijk om sterren te tellen, we hopen dus op goed weer!

De twee periodes waarin de stertelling plaatsvindt zijn: 

- 21 januari tot en met 2 februari, iedere avond vanaf 8 uur

- 19 februari tot en met 3 maart, iedere avond vanaf 8 uur

Hieronder kun je onze handleiding downloaden, daarin leer je welke sterren je moet tellen en hoe je de meting uitvoert. Je kunt er voor kiezen om één avond mee te meten of iedere avond gedurende de meetactie, elke meting is de moeite waard! Ook staat er op deze pagina een knop naar het formulier waar je je metingen kan doorgeven, en brengt de rechterknop je naar de Sterrentelkaart, waar je je eigen en andermans metingen kunt zien. De Sterrentelkaart is mogelijk gemaakt door Geodienst, Centrum voor Informatie Technologie, Rijksuniversiteit Groningen.

Veel telsucces!  

 • Handleiding

  Download hier de handleiding om de stertelling uit te voeren

  Handleiding
 • Meetgegevens

  Klik hier om je meetgegevens door te geven 

  Meetgegevens
 • Sterrentelkaart

  Klik hier om naar de sterrentelkaart te gaan, en te zien waar in Nederland nog meer stertellingen zijn gedaan!

  Sterrentelkaart

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.