5 inwoners van het wad

Categorieën

Maak kennis met de inwoners van het Waddengebied. Een plek waar natuur, zee en een flinke dosis eigenzinnigheid samenkomen. Van stoere gidsen boordevol verhalen tot natuurbeschermers die vogels beter kennen dan hun eigen achtertuin. Ze hebben één ding gemeen: hun liefde voor het Waddengebied en de vastberadenheid om het te behouden. Ga mee op avontuur en maak kennis met de bewoners van het Wad en hun inspirerende verhalen.

Jan Rotgans vaart zijn hele leven al op de Waddenzee. In de haven van Wieringen op boot Johanna staat Jan Rotgans, schipper in hart en nieren, in zijn overal en zijn muts met zijn hond in de deurpost van het schip. Gelijk vanuit de lagere school het schip op om te vissen. "Op mijn zestiende kreeg ik mijn eerste kottertje. Later ging ik met groepen gaan varen. De eerste jaren viste ik op platvis. Al snel leerde ik de smaak van de Wadden kennen en wou deze overbrengen." Eerst rookte hij samen met gasten de platvis en later werden er allerlei dingen uit de zee door een kok op zijn boot bereid. Van sardientjes op brood tot bisque van krabbetjes. De ultieme smaak van de Wadden ervaring.

Wat ze je móeten leren op school, leren ze je niet en wat je ze leren, daar heb je je hele leven niks meer aan. Palingen spreken toch geen Engels.

Wie wil hier nou wezen?

“Toen wij met onze camping en B&B begonnen zei mijn Groningse schoonvader: “Wie wil hier nou wezen?”. En dat was toen ook zo. Groningen was geen plek voor vakantie. Dat is door de jaren heen enorm veranderd. Onze camping ligt naast de North Sea Cycle Route, dus campers of fietsers met bepakking zijn hier nu geen ongebruikelijk gezicht meer. Ik vind het zo mooi als onze gasten tijdens een fietstocht met een boer aan de praat raken en vragen wat hij doet. En dan zet die boer ook rustig de trekker even stil om het uit te leggen. Gaat een wereld voor ze open! Zulke gesprekjes zijn toch onbetaalbare vakantieherinneringen?”

Bezoekers die een rondje fietsen kletsen soms spontaan met een buurman die ze vertelt over het leven hier. Dat zijn toch onbetaalbare vakantieherinneringen?

Mensen zijn hier altijd blij

“Na mijn studie Rechten werkte ik bij een Amsterdams kantoor. Nogal sjiek, een goedbetaalde baan. Dat lag mij helemaal niet. Van huis uit ben ik gewend om hard te werken voor minder, dit voelde verkeerd. Na een jaar stopte ik en ging ik terug naar Texel, waar ik geboren ben. Daar herinnerde ik me hoe fijn het was om als tiener op de ijsboerderij te werken. Mensen zijn daar altijd blij. Mijn stiefvader is veehouder in Noord-Holland, in Wieringen. En daar ligt mijn toekomst nu, op zijn ijs- en zuivelboerderij. Ondernemen, dieren, natuur, mensen... In de zomer de koeien ophalen om te melken is echt een genietmomentje. Dan kijk ik om me heen en ben ik écht gelukkig.”

Als ik in de zomer de koeien haal om te melken, kijk ik naar de natuur om me heen en ben ik écht gelukkig.

Middenin zie je van alles

“Veel mensen kennen de Waddenzee alleen van ernaar te kijken. Op de dijk staan en dan naar de verte kijken. Ik laat ze er middenin staan. En dan zien we van alles. Krabbetjes, soms zelfs zeehonden. Dat zijn wel de mooie wandeltochten hoor. Ook wandelen met zonsopgang of -ondergang is prachtig. Dan moet je soms al om 5 uur ‘s ochtends op pad, maar dan heb je ook wat. Je hoeft niet ver de Waddenzee op trouwens. Bij Noordpolderzijl heb je alle aspecten van wadlopen, zonder dat het heel zwaar is. Dan kan ik ook echt wat vertellen over de omgeving, want we hoeven ons niet te haasten voor het opkomende water.”

Wat we hier hebben is zo prachtig en ook heel kwetsbaar. Dat wil ik mensen laten zien.

De rust van het water

“In deze regio heb je veel sloten. Door het hoge riet zie je minder als je erdoorheen kanoot. Op een supboard kijk je mooi over de velden en gewassen uit. We suppen zo naar hartje Franeker, doen de Elfstedenroute of gaan even naar de zeedijk. Heerlijk is dat, op het water word ik altijd rustig. Het klotst onder je sup en je hoort de vogels fluiten. Ik heb al zin in april, als de waterlelies bloeien. Dan heb je van die dikke libellen die om je heen vliegen. Mijn hondje ligt altijd voorop op mijn sup. Het is een drukke rakker, maar hij wordt er helemaal rustig van. Dat wil ik mensen ook meegeven. De rust van het water. Heerlijk is het.”

Je hoort het water onder je sup klotsen en de vogels om je heen. En in het voorjaar vliegen van die dikke libellen voor je uit. Op het water vind ik altijd rust.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.