Een ontdekkingsreis door de Waddenzee

Categorieën

Bij een vakantie naar de Waddeneilanden denk je al snel aan uitwaaien op Ameland, wandelen op Terschelling of zeehonden spotten op Schiermonnikoog. Maar heb je wel eens gehoord van de Duitse en Deense Waddeneilanden? De Groningse tandarts Evert Jan Prins bezocht alle eilanden in de Waddenzee. Hij sprak met bijzondere eilanders, genoot van de rust en de natuur en ging op ontdekkingstocht naar onbewoonde eilanden. Alle mooie verhalen over deze eilanden beschreef hij in zijn boek.

Leestijd: ongeveer 10 minuten

Fascinatie voor de Wadden

Evert Jan Prins ging als kind met zijn ouders naar de Nederlandse Waddeneilanden en als student vaak met vrienden richting Schiermonnikoog. Later bezocht hij met zijn vrouw Jeannet een aantal keren per jaar het Nederlandse Waddengebied. De fascinatie voor de andere eilanden in de Waddenzee ontstond nog later, toen hij bij toeval met een neef van hem terecht kwam op het Duitse eiland Norderney. Vol goede moed stonden ze om 7 uur ‘s ochtends op de kade van Ditzum, een klein vissersdorpje aan de Eems, om met een catamaran richting Helgoland te gaan. Al snel kwamen ze erachter dat dit avontuur niet door kon gaan. Direct terugkeren naar huis was voor Evert Jan geen optie. Ze zochten naar een alternatief en uiteindelijk belandden ze bij de veerhaven van Norddeich, een klein plaatsje in het Duitse Ostfriesland om zo de overtocht te maken naar het verbluffend mooie Norderney. Op de terugweg besluiten ze ook de andere Oost-Friese Waddeneilanden te bezoeken. De jaren erna bezoeken ze Spiekeroog, Langeoog en Wangerooge. ‘En dan word je nieuwsgierig naar wat er eigenlijk nog meer te vinden is in de Waddenzee.’, vertelt Evert Jan. Niet veel later kwam het idee: ‘We doen ze allemaal!’

Bijzondere eilandverhalen

Jeannet zei: ‘Jij kan goed schrijven. Waarom maak je er geen boek over?’ ‘Ik ben toen heel veel over de eilanden gaan lezen en zo ontstond in 2009 het idee om er een boek over te schrijven’ vertelt Evert Jan. Tien jaar lang is hij bezig geweest om alle eilanden in de Waddenzee te bezoeken, te ontdekken en er over te schrijven. Met zijn neef ging hij op ontdekkingstocht naar de onbewoonde eilanden. En met zijn vrouw bracht Evert Jan zo’n 9 maanden door op de bewoonde eilanden. Om alle eilandverhalen boven tafel te krijgen sprak Evert Jan tijdens zijn reizen met verschillende bijzondere en authentieke eilanders. Zo ging hij mee tijdens de cranberrypluk op Terschelling, bezocht hij een eendenkooi met een kooiker op Schiermonnikoog en sprak hij met een vinoloog op Ameland. ‘De eilanders zijn vaak in zichzelf gekeerde mensen met hun blik gericht naar zee, maar ze zijn trots op hun eiland en vertellen graag wat hun eiland zo uniek maakt.’ In het boek vertelt Evert Jan over ieder eiland een bijzonder eilandverhaal. Daarnaast beschrijft hij hoe je er komt, de geschiedenis van het eiland en welke highlights je niet mag missen bij een bezoek.

De overtocht

Een groot aantal eilanden in de Waddenzee is met de veerboot te bereiken. Maar wanneer je alle eilanden wilt bezoeken, moet je soms creatief zijn. Lopend over de bodem van de zee maakte Evert Jan veelvuldig de oversteek. Als het niet mogelijk was om de reis wadlopend af te leggen, vroeg hij een bevriend schipper met hem mee te gaan. Een aantal eilanden liggen in streng bewaakte natuurgebieden. Een bezoek aan deze eilanden vergt soms maanden voorbereiding. Zo was Evert Jan een half jaar bezig om toestemming te krijgen voor een bezoek aan Süderoogsand, een zandplaat met een scheepswrak en een lichtbaken. Op het eiland mag absoluut niemand komen. Nadat Evert Jan uiteindelijk de baas van het natuurgebied had gesproken, kreeg hij voor dit mooie project toestemming om de overtocht te maken. Een wadloopgids die een verhaal schreef over het scheepswrak van de op Süderoogsand gestrande Spaanse bark Ulpiano en een archeoloog die al jaren probeerden het eiland te bezoeken, hadden hier lucht van gekregen en vroegen of ze mee konden. Samen met een schipper, de archeoloog en de wadloopgids gingen ze richting het streng bewaakte natuurgebied. De wadloopgids kon het scheepswrak eindelijk met eigen ogen bewonderen. ‘Dat was een heel bijzonder moment. Hij had de dag van zijn leven.’, vertelt Evert Jan.

Één brok natuur

‘De eilanden zijn net als whisky, je hebt goede whisky en uitstekende whisky. Ze zijn allemaal mooi, maar de één is net even mooier dan de ander.’ Zo vertelt Evert Jan dat hij Sylt, een eiland op de grens van Duitsland en Denemarken, een prachtig en uniek eiland vindt. ‘Het heeft niet alleen duinen, strand, kwelders en bos, maar ook kliffen en gesteentes van tussen de 4 miljoen en 10 miljoen jaar oud.’ Van de Nederlandse Waddeneilanden vertelt Evert Jan dat hij Terschelling erg mooi vindt. ‘Terschelling heeft alles wat een eiland tot een eiland maakt. Één brok natuur van Noordsvaarder tot Boschplaat, duinpartijen, weilanden, kwelders, polders en dorpjes. Als je met de veerboot aankomt op Terschelling zie je een prachtige natuurlijke baai liggen met uitzicht op West Terschelling, de Brandaris, de scheepsmasten, de duinen en de bossen. Dat is waanzinnig.’ De 61 eilanden in de Waddenzee hebben allemaal iets gemeen: rust en stilte, maar ook het magische licht. Voor fotografen zijn de Waddeneilanden een uitkomst. ‘De mooiste foto’s maak je op de Wadden.’ En dat is te zien. Alle foto’s in het boek zijn door Evert Jan zelf gemaakt.

Tips van Evert Jan Prins

  • Voor de echte cultuurliefhebbers raadt Evert Jan het eiland Norderney aan. ‘Op Norderney hebben ze een prachtige concertzaal voor concerten, theater of allerlei filmfestivals die al bestonden ver voor Oerol of Into the Great Wide Open.’
  • Wanneer je op zoek bent naar rust moet je op Spiekeroog zijn. Hier hoef je even helemaal niets. ‘In dit Middeleeuwse dorpje met een stokoud kerkje is geen verkeer te bekennen. Je kan er zelfs geen fiets huren. Lopend kan je overal komen en er gaat een paardentrammetje van het dorp naar de westkust.’ Zo word je even teruggeworpen in de tijd.
  • De Deense eilanden zijn zeker de moeite waard volgens Evert Jan. ‘Deze eilanden hebben een bepaalde bouwstijl met gekleurde huisjes en rieten daken, heidevelden en zeer brede stranden. Een extra unieke beleving is dat je hier het allemansrecht hebt. Je mag je op privéterrein bevinden, zolang je de boel maar netjes achterlaat.’

Het boek

Al zin om de eilanden te gaan bezoeken? Met het boek ’61 eilanden in de Waddenzee’ van Evert Jan Prins kan je zeker inspiratie opdoen.

‘Vele Nederlandse waddenliefhebbers zijn Terschellingbewonderaars, Texelfanaten, Vlielandadepten of Amelandgangers. Deze mensen wil ik inspireren en zeggen: Lees het boek, verruim je blik en ga ook eens naar andere eilanden.’

Dit wil je ook zien!

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.