Bier van de bron

754: Bonifatius bij Dokkum vermoord. Wat de geschiedenisboeken niet vertellen, is dat uit dit verhaal een bijzondere brouwtraditie voortkwam. Ooit telde Dokkum negentien brouwerijen en nog steeds wordt er bier gemaakt. 

De biertraditie in Dokkum is verbonden aan de Bonifatiusbron. Bovenop de terp in de Abdijkerk manifesteerde zich het mirakel van een krachtige zoetwaterbron in een zilte kwelderomgeving. Een belangrijk goed in de tijd van voor de dijken. Monniken begonnen met het zoete water te brouwen. Later nam de bierproductie een grote vlucht onder stedelijke ondernemers. Nog steeds wordt er in Dokkum bier gebrouwen. Bezoek de kleine Stadsbrouwerij Bonifatius, waar je allerlei Bonifatiusbieren kunt proeven. Prachtig vormgeven etiketten en bijzondere biersoorten.

Zoals het Klooster Fruit Bier, gemaakt van de vruchten van de Zwarte Moerbei. Bij de Grote of Sint Martinus Kerk in het centrum van Dokkum vind je de oudste moerbeiboom van Europa. Het witbier van de stadsbrouwerij wordt gemaakt met zeewier uit Werelderfgoed Waddenzee. Ook bij Brouwerij Dockum, even buiten het centrum, zijn de brouwers op zoek naar de ideale combinatie van mooie tradities en frisse ideeën. Zo maken zij nog bier van gagel, een voorloper van de hop, die vroeger door monniken werd gebruikt. 

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.