De Rottum Expeditie

Wanneer je aan de Waddeneilanden denkt, denk je al snel aan de eilanden uit het ezelsbruggetje tvtas. Maar het waddengebied is veel groter dan dat. Ten oosten van Schiermonnikoog ligt namelijk nog een stukje van de Wadden. Een gebied waar de zee en de wind vrij spel hebben. Wij spraken Peter van der Schelde over zijn boek ‘De Rottum Expeditie’ en dit veranderlijke gebied.

Wadden fascinatie

Opgegroeid ver van het waddengebied kwam Peter van der Schelde pas voor het eerst in aanraking met de Wadden tijdens een aardrijkskundeles. En naast een aantal tripjes naar de bekende eilanden had hij in eerste instantie geen bijzondere band met de Wadden. Pas op latere leeftijd ontstond zijn fascinatie voor dit bijzondere weerbarstige gebied. De puurheid en de ruigheid, de ruimte, het licht en de primitiviteit van het gebied spraken hem erg aan. Naar aanleiding van zijn expeditie naar Rottumeroog was hij helemaal verkocht en besloot er een boek over te schrijven. Een droom die uitkwam, want na jaren als uitgever te hebben gewerkt, wou hij graag zijn eigen boek schrijven. En wat is er nou mooier dan een boek schrijven geïnspireerd op deze expeditie naar het ongerepte gebied van de Engelsmanplaat tot aan Rottum.

Terug in de tijd

“Het boek begint waar het eilandgevoel voor veel mensen begint en vaak ook eindigt; bij de dijk bij Noordpolderzijl, uitkijkend over de Waddenzee met een bordje Rottumeroog.” Vertelt Peter. Vanaf de dijk kijk je naar een deel van Nederland wat voor veel mensen onbekend is. En waarschijnlijk ook onbekend zal blijven. Met de reis door Rottum die Peter heeft gemaakt, geeft hij een inkijkje in dit gebied en laat hij mensen ervaren hoe het er hier aan toe gaat. Het boek start met een historisch verhaal gebaseerd op het verhaal van Menno van Zeeburg. Menno die in de Noordpolder woonde is een nazaat van iemand uit de Poldercommissie én van een voorouder die ooit Rottumeroog in bezit had. Tijdens deze reis ga je even terug in de tijd en ontdek je het leven en de natuur op Rottumeroog in de 19e eeuw.

“Overgeleverd aan dit prachtige gebied en de getijden, ervaar je een andere vorm van mens zijn”

Onvoorspelbaar mooi getij

In het tweede deel van het boek, neemt Peter je mee naar het heden en zijn tocht op een zeilklipper naar Rottumeroog. Een tocht waarbij ze door de warrigheid van het gebied 4 dagen bezig zijn geweest om er überhaupt te komen. Waarbij ze soms de tijd moesten doden omdat ze 12 uur vastzaten, tot het weer vloed werd. Hij vertelt verhalenderwijs over het gebied waar alles zo veranderlijk is. Hoe anders Rottum is ten opzichte van de rest van de Wadden. Een gebied waar het tijverschil de dienst uit maakt. Een gebied waar je ervaart hoe het is als het water wegtrekt en hierdoor de omgeving veranderd. En wat er gebeurt als het water weer terugkomt. Hoe de weersomstandigheden veranderen en alles kan omslaan. “Het getij is onvoorspelbaar mooi”

Tips van Peter

  • Ieder eiland is anders en uniek. Dus bezoek ze allemaal en neem er ruim de tijd voor.
  • Neem goede wandelschoenen mee. Ga de plaatsjes eens uit en de natuur in.
  • Er zijn een aantal excursies per jaar naar Rottumeroog. En als je een goede conditie hebt moet je hier een keer gaan wadlopen. Dan ervaar je de echte puurheid.
  • Bezoek de Balg. Het meest oostelijke puntje van Schiermonnikoog. Dan snap je misschien een beetje hoe Rottumeroog en zijn veranderingen eruitzien.
  • Wees zuinig zijn op het Waddengebied. Het is één van de weinige prachtige natuurgebieden die we nog hebben en daar moeten we met zijn allen voorzichtig mee zijn.

De Rottum Expeditie

“Rottumeroog is een echt oer-landschap waar alles aan de natuur wordt overgelaten.”  Vertelt Peter. De afgelopen 150 jaar is er erg veel veranderd in dit gebied. In de reis van Menno van 150 jaar geleden wordt Rottumerplaat nog niet eens benoemd. Het was toen nog een heel klein zandplaatje dat bijna niets voorstelde. Tegenwoordig is Rottumerplaat bijna groter dan Rottumeroog. De verandering is hier dus goed zichtbaar. Met het boek wil Peter mensen laten zien dat er meer is dan alleen de vijf bekende Nederlandse Waddeneilanden. Nieuwsgierig naar het verhaal en naar Rottum? Met het boek ‘De Rottum Expeditie’ van Peter van der Schelde voelt het alsof je zelf de tocht beleefd en waan je je even in het gebied met zijn ruige omstandigheden.

Win het boek

Dit wil je ook zien!

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.