Groene groenten

Categorieën

Waar je ook komt op Texel en wie je ook spreekt, de naam Novalishoeve rolt over de tong. ‘Hun brood is zooo lekker’, ‘Nee, dan hun appeltaart’, ‘En het ijs, fantastisch!’, ‘Heb je hun groenten al geprobeerd, ik wil niets anders meer’. Iedereen spreekt vol lof over de smaak en kwaliteit van de producten van de biologisch dynamische boerderij Novalishoeve.

Respect voor het bodemleven vormt de basis voor alles wat gebeurt op deze boerderij. En dat is nogal wat. Er wordt 40 hectare grond bewerkt waarop aardappelen en graan groeien. Er lopen melkkoeien en een paar varkens rond. Er is een prachtige tuin met groenten en kruiden. Verder is er op het erf waar kippen vrij rondlopen voor jong en oud altijd iets te ontdekken, te proeven of te doen. 

De medewerkers van de boerderij - de Novalishoeve is leer- en werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - verwerken de producten zelf. Kaas, zuivel en ijs, maar ook ambachtelijk desembrood en banket. Bijzonder zijn ook de gedroogde kruidentheemelanges uit de kruidentuin Je vindt ze, net als de groenten van het land, ter plekke in het dagcafé of de winkel. Maar grote kans dat je ze ook elders op het eiland nog een keer ziet staan in de horeca of een winkelstraat. 

Vanaf de Novalishoeve zie je de Zilte Smaaktuin van Salt Farm Foundation al liggen. Hier experimenteren onderzoekers met nieuwe zilte teelten. Als antwoord op de verzilting van landbouwgronden door de klimaatverandering. Niet alleen een probleem in het waddengebied, maar in veel meer delta’s wereldwijd. Op het proefveld van de Salt Farm Foundation groeien verschillende gewassen. Omdat onkruid niet van zout houdt, is de teelt helemaal biologisch. De medewerkers leiden je graag rond.

Neem je de moeite om nog even verder te fietsen of te wandelen, dan kom je in het gebied waar planten groeien die van nature bestand zijn tegen zout. Zeekraal en lamsoor, maar ook zeekool en zeevenkel. 

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.