Wadlopen voor beginners

In het hoge noorden van Nederland, langs de waddenkust, kun je wadlopen. Wandelen over de bodem van de zee. Wellicht heb je het nog nooit gedaan, lijkt het te zwaar of weet je niet welke schoenen je zou moeten dragen. De ervaren wadloopgids én fotograaf Henk Postma vertelt je precies wat je moet weten voordat je voor het eerst gaat wadlopen. Deze unieke ervaring zal je nooit meer vergeten.


Leestijd: ongeveer 5 minuten

"Wadlopen doe je altijd met getrainde gidsen"

Het eerste waar je rekening mee moet houden als je gaat wadlopen is je kleding. Klinkt logisch toch? Je gaat niet op je teenslippers of met laarzen aan het wad op. Grote kans namelijk dat je die kwijtraakt en je wilt niet op blote voeten verder. Maar voor wadloopgids Henk Postma komen schoenen en kleding niet op de eerste plaats. “Wadlopen doe je altijd met getrainde gidsen”, benadrukt hij. “Wij volgen als gids een uitgebreide opleiding van twee jaar. En dat is niet voor niets. Het wad is heel erg dynamisch. Dat maakt het mooi, maar ook verraderlijk. Je moet het wad kunnen lezen, weten wanneer je waar veilig kunt komen. Want als gids ben je verantwoordelijk voor een groep mensen.” De eerste stap is dus zoek een erkende wadloopgids en loop nooit zomaar het wad op. Zeker niet onbelangrijk: met een gids is de ervaring ook nog eens een stuk leuker.

Wat zwemt hier nou eigenlijk?

De beleving staat vanzelfsprekend centraal bij het wadlopen. Het is namelijk meer dan alleen een paar uur lopen. Onderweg ontdek je waarom de Waddenzee UNESCO Werelderfgoed is. Wadlopend zie je pas echt hoe ongeloof rijk de natuur hier is. Tenminste , als je weet waar je moet kijken. Een wadloopgids zoals Henk Postma legt je daar alles over uit. “Het is leuk om te weten wat voor krabbetjes over de bodem lopen, welke kwal langs je zwemt of wat al die lepelaars doen op die specifieke plek. Als je als wadloopgids de tijd neemt om mensen wat te vertellen, dan voegt het echt wat toe aan de beleving.” 

Kennismaken met het mooiste natuurgebied van Nederland

Het waddengebied is volgens Henk waardevol in al zijn facetten. Maar ook ontzettend kwetsbaar. Dat bleek eerder dit jaar wel, toen tijdens een zware storm het vrachtschip MSC Zoe honderden containers verloor. Het gevolg was een immense ramp voor het gebied en wanneer je nu een wadlooptocht maakt, kom je ongetwijfeld de restanten nog tegen. Henk en zijn collega-gidsen moedigen bezoekers dan ook aan om mee te helpen met het opruimen. Een extra tas (vooral geen plastic) is dus verstandig om mee te nemen. 

Waar je tot slot mee rekening moet houden, is je conditie. Want geloof het of niet: wadlopen is een stuk zwaarder dan je denkt. “Mensen denken wel vaak dat 10 kilometer wadlopen hetzelfde is als 10 kilometer lopen op een normaal voetpad”, lacht Henk.

Ben je nog niet uitgelezen? Via de blog van Expeditie Aardbol lees je meer over deze unieke belevenis.

Ga mee op avontuur - Ontdek de beste gidsen voor een onvergetelijke wadlooptocht

Ontdek het waddengebied - Maak kennis met de Waddenkust én de Waddeneilanden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.