Een beknopte cursus wadlopen voor beginners

Ongetwijfeld heb je er eens van gehoord: in het hoge noorden van Nederland, langs de waddenkust, kan je wadlopen. Maar wat ís wadlopen nu eigenlijk precies? ‘Wadlopen is het betreden van het wad bij laag water’ weet Wikipedia. Maar wij willen meer weten! Voor een beknopte cursus ‘Wadlopen voor beginners’ schakelen we de hulp in van de ervaren wadloopgids én fotograaf Henk Postma. 


Leestijd: ongeveer 10 minuten

Het eerste waar je rekening mee moet houden als je gaat wadlopen is je kleding. Klinkt logisch toch? Je gaat niet op je teenslippers of met laarzen aan het wad op. Grote kans namelijk dat je die kwijtraakt en je wilt niet op blote voeten verder. Maar voor wadloopgids Henk Postma komen schoenen en kleding niet op de eerste plaats. “Wadlopen doe je altijd met getrainde gidsen”, benadrukt hij. “Wij volgen als gids een uitgebreide opleiding van twee jaar. En dat is niet voor niets. Het wad is heel erg dynamisch. Dat maakt het mooi, maar ook verraderlijk. Je moet het wad kunnen lezen, weten wanneer je waar veilig kunt komen. Want als gids ben je verantwoordelijk voor een groep mensen.” De eerste stap is dus zoek een erkende wadloopgids en loop nooit zomaar het wad op. Zeker niet onbelangrijk: met een gids is de ervaring ook nog eens een stuk leuker.

Wat zwemt hier nou eigenlijk? 
De beleving staat vanzelfsprekend centraal bij het wadlopen. Het is namelijk meer dan alleen een paar uur lopen. Onderweg ontdek je waarom de Waddenzee UNESCO Werelderfgoed is. Wadlopend zie je pas echt hoe ongeloof rijk de natuur hier is. Tenminste , als je weet waar je moet kijken. Een wadloopgids zoals Henk Postma legt je daar alles over uit. “Het is leuk om te weten wat voor krabbetjes over de bodem lopen, welke kwal langs je zwemt of wat al die lepelaars doen op die specifieke plek. Als je als wadloopgids de tijd neemt om mensen wat te vertellen, dan voegt het echt wat toe aan de beleving.” 

Het waddengebied is volgens Henk waardevol in al zijn facetten. Maar ook ontzettend kwetsbaar. Dat bleek eerder dit jaar wel, toen tijdens een zware storm het vrachtschip MSC Zoe honderden containers verloor. Het gevolg was een immense ramp voor het gebied en wanneer je nu een wadlooptocht maakt, kom je ongetwijfeld de restanten nog tegen. Henk en zijn collega-gidsen moedigen bezoekers dan ook aan om mee te helpen met het opruimen. Een extra tas (vooral geen plastic) is dus verstandig om mee te nemen. 

Kennismaken met het mooiste natuurgebied van Nederland
Waar je tot slot mee rekening moet houden, is je conditie. Want geloof het of niet: wadlopen is een stuk zwaarder dan je denkt. “Mensen denken wel vaak dat 10 kilometer wadlopen hetzelfde is als 10 kilometer lopen op een normaal voetpad”, lacht Henk.

“Als je bijvoorbeeld vanaf de kust naar Ameland wilt lopen, dan heb je een stevige tocht in het vooruitzicht.” Maar of het de moeite waard is, daar kan Henk alleen maar lyrisch op reageren: “Het is een unieke manier om kennis te maken met het mooiste natuurgebied van Nederland. De Waddenzee is een oergebied dat elke dag verandert. Al maak je het maar een keer mee, het is een ervaring die je de rest van je leven niet meer vergeet.” 

Henk Postma is wadloopgids voor Wadloopcentrum Fryslân én fotograaf. Samen met Eveline Poll maakt hij het prachtige boek ‘Het Wad te Voet’. Het boek is onder andere te bestellen via de Waddenvereniging

  • Ontdek de Wadden

  • Activiteiten in het Waddengebied