“Er komt weer een Great Wide Open. Hey ho, let's go”

Categorieën

Na twee jaar afwezigheid keert Into the Great Wide Open terug op Vlieland. Het meerdaagse festival vindt traditiegetrouw plaats in het eerste weekend van september. Onder andere de Nederlandse popsensaties S10 en Froukje komen naar het eiland, net als buitenlandse namen zoals Black Country, New Road en Sports Team. En Into the Great Wide Open is veel meer dan alleen muziek. Visit Wadden sprak organisatoren Ferry Roseboom en Nienke Bodewes over de editie van dit jaar, de geschiedenis van het festival én geeft de eerste kaarten weg voor 2023.
 

Leestijd: ongeveer 10 minuten

Zesduizend tickets zijn er jaarlijks beschikbaar voor Into the Great Wide Open op Vlieland. En ieder jaar is het razendsnel uitverkocht. Na twee afgelaste edities - we weten allemaal de reden - kan het festival dit jaar wél zijn doorgang vinden. Een opluchting voor organisatoren Ferry Roseboom en Nienke Bodewes. “Voor veel festivals is het spannend om weer wat op te zetten, ook voor ons”, vertelt Ferry. “Je ziet het bij alle onderdelen: de artiesten, apparatuur, faciliteiten; alles staat momenteel onder druk. Dat maakt het niet eenvoudiger.” Desalniettemin is het de organisatie gelukt om weer een Into the Great Wide Open als vanouds op te zetten. De frustraties van de voorgaande jaren hebben ze daarmee grotendeels achter zich gelaten. “Aan het begin van de coronacrisis wisten we al vrij vroeg dat de editie van 2020 niet door zou kunnen gaan”, blikt Nienke terug. “Afgelopen jaar was een heel ander verhaal. We werkten toen eigenlijk aan een festival waarvan we nagenoeg zeker wisten dat het niet gehouden kon worden.” Ferry “We moeten wel onze zegeningen tellen: we zijn er nog, het wordt weer zomer en er komt een Great Wide Open. Hey ho, let's go!”

“Dat moest toch ook in Nederland kunnen?”

De twaalfde editie kan dus dit jaar “gewoon” weer op Vlieland plaatsvinden. Maar hoe is het festival überhaupt daar ooit beland? In 2009 wordt Great Wide Open voor het eerst georganiseerd, destijds ook al door Ferry en Nienke. “De oorspronkelijke beweegreden is een combinatie van meerdere ideeën”, vertelt Nienke. “Zo zijn Ard en Peter - twee vaste badgasten van Vlieland - eens gaan praten met de directeur van Kampeerterrein Stortemelk om iets te gaan organiseren op het eiland. Tegelijkertijd raakten Ferry en mede-bedenker Ron geïnspireerd door Britse festivals waar ook veel kinderen konden komen. Dat moest toch ook in Nederland kunnen? Zij kwamen uiteindelijk elkaar tegen en daar is Into the Great Wide Open uit ontstaan.” Naar eigen zeggen was een gesprek van slechts een half uur genoeg om te beginnen met het opzetten van het festival. “Op Vlieland viel alles op z’n plek“, blikt Ferry terug. “Een kampeerterrein die al leuke dingen organiseert, een goeie zaal én leuke gasten. Het is allemaal intuïtief ontstaan. En dat drijft ons nog altijd.”

Vlieland als vaste thuisbasis

Al vanaf de tweede editie is het festival jaarlijks stijf uitverkocht. Gezien de populariteit zou het aantal beschikbare tickets gemakkelijk verdubbeld kunnen worden, al zou een verhuizing van Vlieland daar wel nodig voor zijn. “Into the Great Wide Open moet en zal altijd op Vlieland plaatsvinden”, verklaart Ferry. “Het gevoel dat we op het eiland krijgen, de band die we ermee hebben; dat is niet te verplaatsen.” En dus stappen jaarlijks zesduizend bezoekers, samen met vele artiesten, in Harlingen op de boot van Rederij Doeksen. In de loop der jaren stonden er al enkele grote namen op het festival. Namens zoals Franz Ferdinand, Belle & Sebastian, Wilco-frontman Jeff Tweedy en de legendarische Nile Rodgers. Allemaal kwamen ze per boot aan op het kleine Waddeneiland en werden door het lokale taxibedrijf naar het podium gebracht. Nog altijd een bijzondere gewaarwording voor de organisatoren. “Nile Rodgers hebben we destijds laten ophalen vanaf de boot door de boomlange Meindert Talma”, blikt Ferry lachend terug. “Die stapte op hem af en zei ‘Hello, I’m Mein-dert Tal-ma and I’m a big fan of yours’, waarop Rodgers een blik omhoog wierp en ‘Yes, I can see that!’ reageerde. Niet normaal meer.”

Diverse line-up

Ook dit jaar is er een diverse line-up samengesteld waar de bezoekers hun hart bij op kunnen halen. Internationale namen als Black Country, New Road, Sports Team en zelfs Raymond van het Groenewoud komen naar Vlieland. Zoals ieder jaar staat er ook meer dan genoeg van eigen bodem op Into the Great Wide Open, waaronder Songfestivaldeelnemer S10, Jungle By Night en Froukje. Naast muziek heeft het festival ook een gerenomeerd kunstprogramma, aanbod van bijzondere films én een uitgebreid programma voor kinderen. Op Vlieland wordt flink rekening gehouden met de festivalbezoeker van nu én die van de toekomst.

Into the Great Wide Open in 2030

De toekomst houdt het festival sowieso al langere tijd flink bezig. Into the Great Wide Open is dan ook hard op weg om een circulair en klimaatneutraal festival te worden. Het initiatief Lab Vlieland wordt hiervoor gebruikt als proeftuin. Maar hoe zal het festival er in 2030 precies uit zien? Nienke: “Het doel is om klimaatpositief te zijn. Eerder al zelfs, in 2025.” Volgens de organisatoren kun je wel degelijk reizen, recreëren en jezelf amuseren zónder iets kapot te maken en zelfs een positieve bijdrage kunt leveren. “Ik denk dat we daar al vrij ver in zijn”, vult Ferry aan. “We zijn zelf al afvalvrij en CO2-neutraal. Hopelijk hebben we tegen 2030 al laten zien aan festivals om ons heen dat het ook anders kan. Een betere wereld is juist een veel leukere wereld.”

Winactie: tickets voor Into the Great Wide Open 2023

Traditiegetrouw zijn tickets voor het festival al vroeg uitverkocht. Ook de editie van 2022 is daar geen uitzondering op. Hoewel de kaartverkoop voor Into the Great Wide Open 2023 - volgend jaar dus - nog niet begonnen is, mag Visit Wadden de eerste weekendtickets al weggeven! Inclusief kampeerplek op Kampeerterrein Stortemelk. Wil jij kans maken? Doe dan snel mee met deze unieke winactie via de onderstaande knop.

Deze winactie is opgezet in samenwerking met Into the Great Wide Open en Kampeerterrein Stortemelk.

Doe mee!

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.