Ondernemersbijeenkomst Waddengastronomie

Categorieën

Op 7 maart vond de eerste netwerkbijeenkomst met de ondernemers uit het Waddengebied plaats in The Friez Inn te Westhoek, Friesland. Tijdens een goedgevulde middag is een start gemaakt met een serie van bijeenkomsten binnen het programma Waddengastronomie versterkt Werelderdgoedbeleving. De middag bestond uit enkele lezingen en een uitgebreide proeverij van lokale waddenproducten, bereid door ondernemer Douwe Gerlof.

De middag werd geopend door voorzitter van de stuurgroep, Annette van Ruitenburg, waarbij een korte introductie over het vijfjarige programma 'Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving' werd gegeven. Vervolgens stonden de twee kernwoorden van het programma, waddengastronomie en werelderfgoedbeleving, de hele middag centraal. Renate de Backere van de Waddenvereniging stond uitgebreid stil bij de ontwikkeling van het waddengebied en de verworven status van UNESCO Werelderfgoed. Ze legde de link naar het waddenvoedsel dat rijkelijk aanwezig is, maar niet vrijelijk gesprokkeld mag worden. Annette van Ruitenberg, tevens schrijfster van ‘Lekker Wads’, vertelde over de geschiedenis van het eten rond de Wadden. Door al dat praten over goed en bijzonder lokaal eten, was het inmiddels hoog tijd voor de proeverij!

De proeverij bestond uit een heerlijke Waddenplank met daarop onder andere Bierbrood met pulled goose, zeewierboter, Vlielander zeewierkaas en Ouwesylster schapenkaas. Bereid door Gastheer Douwe Gerlof.

Anke Arts van ETFI, NHLStenden hogeschool, nodigde de aanwezigen vervolgens uit om na te denken over de betekenis van de twee kernwoorden. Vervolgens zijn er leuke thema’s bedacht voor de volgende bijeenkomsten. Enno Lieder van Merk Fryslân was de laatste spreker van de dag. Hij vertelde over de aankomende activiteiten in het najaar, die net als de promotie voor waddenvoedsel, moeten bijdragen aan verlenging van het seizoen. 

Een geslaagde middag met enthousiaste ondernemers. De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden eind juni in Groningen. Wil je daarbij aanwezig zijn? Laat het ons weten, via anke.arts@waddenvoedsel.nl

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.