SD'ers vluchten naar Schiermonnikoog

In de nacht van 14 op 15 april vluchtte een groep van 120 SD'ers en SS'ers richting Zoutkamp om niet in handen van de Canadezen te vallen. Het lukte hen om Schiermonnikoog te bereiken.

In de nacht van 14 op 15 april vluchtte een groep van 120 SD'ers en SS'ers richting Zoutkamp om de gevechten in de stad Groningen te ontvluchten. Bij een Canadese overwinning zou het merendeel van hen namelijk gearresteerd worden.

Ze waren daarom op voorbereid en hadden een vluchtplan bedacht om via Schiermonnikoog naar Duitsland te vluchten. De hooggeplaatste mannen en vrouwen gingen met de auto naar Zoutkamp, terwijl een groot gedeelte al fietsend de tocht naar West-Groningen moest maken. Vroeg in de ochtend voeren vier afgeladen schepen de haven van Zoutkamp uit. 

De vluchtelingen bleven nog ruim een maand op Schiermonnikoog. Pas eind mei gaven ze zich over. Op 31 mei 1945 voeren twee boten om half tien in de ochtend de haven van Zoutkamp uit richting Schiermonnikoog.

Onder toezicht gingen alle SD- en SS-mannen en -vrouwen aan boord en werden die middag naar het vaste land gebracht. 

Toen de boten in Zoutkamp aankwamen werden de mannen en vrouwen, onder grote belangstelling van de plaatselijke bewoners, in vrachtwagens gezet. Vervolgens werden ze naar Groningen vervoerd, waar ze in het Huis van Bewaring werden opgesloten. 

In de monumentale Rijksbetonningsloods, centraal gelegen aan de oude binnenhaven, is sinds 1994 het Visserijmuseum Zoutkamp gevestigd. Hier kun je de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij te bekijken. In 2020 wordt je ook in het bovenstaande verhaal, en vele andere verhalen over visserij en smokkelaars, meegenomen.

Vervoer SS'ers en SD'ers van Schiermonnikoog naar Groningen. Foto A.A.J. Mulder, Groninger Archieven.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.