"Lokale producten, daar staan wij voor"

Categorieën

Slagerij Schreiber is een écht familiebedrijf. Al meer dan 200 jaar zit het slagersvak in de familie. Er wordt gewerkt met pure, eerlijke en vooral lokale producten van kop tot staart. Het is namelijk één van de weinige slagerijen in Nederland die nog zelf slachten. De slagerij staat midden in het Waddengebied, met de koeien en lammeren in de weides eromheen. Aan het hoofd staat Sievert Schreiber. Wij spraken Sievert over het slagersvak, zijn bedrijf én de band die hij heeft met het Waddengebied.

Leestijd: ongeveer 10 minuten 

Van kop tot staart

De slagerij van Sievert is één van de weinige slagerijen in Nederland waar de slager nog zelf de dieren slacht. Waar de meeste slagerijen hun vlees en andere producten vanuit grote slachterijen aangeleverd krijgen, slacht Sievert zelf elke week enkele dieren. Op die manier weet hij precies wat er met de dieren gebeurt én zorgt hij ervoor dat het vlees van kop tot staart verwerkt wordt.

Van zelfgemaakte worsten, tot sudderlappen en complete maaltijden. Bij de slagerij van Sievert kun je terecht voor pure, eerlijke en vooral lokale producten. Het rundvlees en lamsvlees komt van beesten die je rondom Ferwert lekker in de wei ziet grazen.

Zo lokaal mogelijk

De slagerij en de beesten van Sievert staan midden in UNESCO Werelderfgoed gebied. Sievert heeft daarom ook een speciale band met het waddengebied. Hij werkt dan ook zoveel mogelijk met producten ook de streek. Het liefst zo lokaal mogelijk. Op die manier hoeft er zo min mogelijk heen en weer gereden te worden. Zo kunnen lokale bewoners, lokale producten kopen uit de streek. Dat is niet alleen heel lekker, maar is ook nog eens goed voor het milieu. En zo weet je ook precies waar je eten vandaan komt.

De koeien van Sievert staan zo lang mogelijk gewoon lekker buiten en krijgen zoveel mogelijk voer van het land. Hij werkt daarvoor samen met lokale boeren. Zo weet Sievert precies wat voor voer de koeien krijgen, dat er goed voor ze gezorgd wordt en dat er een eerlijke prijs wordt betaald.

Al ruim 200 jaar het slagersvak in de familie

Gekscherend vertelt Sievert ons dat hij eigenlijk maar een halve cirkel heeft qua klantenkring. Want aan de zeehonden in de Waddenzee verkoop je natuurlijk niets! Het is tekenend voor hoe dichtbij de slagerij van Sievert bij de zeedijk ligt, grenzend aan de Waddenzee.

Het slagersvak zit al ruim 200 jaar in de familie bij Sievert. Zijn opa en oma runden een slagerij in het Friese Ee. Toen de vader en moeder van Sievert een eigen slagersbedrijf wilden starten kwamen zij in Ferwert terecht. Zijn opa en oma waren namelijk nog niet klaar om met pensioen te gaan en het bedrijf over te dragen. Sinds 1977 is Slagerij Schreiber daarom te vinden in Ferwert, nu gerund door Sievert. En af en toe kun je hier ook de vader en moeder van Sievert nog treffen, want deze springen bij waar nodig!

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.