Studenten actief voor programma Waddengastronomie

Categorieën

Waddengastronomie is alweer bijna een jaar bezig. Sinds september zijn een aantal deelprojecten gestart, waaronder de ontwikkeling van foodroutes en waddenfoodboxen, recepturen ophalen, ideeën ontwikkelen voor een webportaal, scholingsmodule voor ondernemers én onderzoek naar de doorontwikkeling van Waddengoud. Dit biedt vele kansen voor studenten van verschillende opleidingen. In diverse projecten worden dan ook studenten van NHLStenden betrokken. 

Design Challenges

Binnen NHLStenden, net als binnen het overig hoger onderwijs in Nederland, is een beweging gaande. Waarbij studenten niet enkel meer alleen op school zitten, maar vanaf het eerste tot en met het vierde jaar aan de slag gaan met actuele en echte vraagstukken van ondernemers. Ondernemers kunnen zich melden met vraagstukken bij de hogeschool, maar omgekeerd is de hogeschool ook op zoek naar deze reallife cases.

Waddengastronomie is hier een goed voorbeeld van. Inmiddels zijn er al meerdere studenten van verschillende opleidingen actief binnen het programma.

Vanuit de opleiding krijgen studenten per opleiding kaders en richtlijnen mee, waaraan ze moeten voldoen. Zo kan het zijn dat de studenten een strategisch vraagstuk, volgens vaste stappen, moeten uitwerken of dat zij een concept moeten ontwikkelen. Studenten van de opleidingen Tourism Management en Hotel Management zijn, hiervoor in het eerste halfjaar van dit studiejaar, betrokken bij de ontwikkeling van foodroutes binnen de gehele waddenregio. Ze hebben onderzoek gedaan naar de regio en haar kenmerken. Gesproken met ondernemers en naar hun interesse gevraagd om onderdeel te zijn van een foodroute. Voor Texel heeft dat een conceptversie van een nieuwe foodroute opgeleverd. 

Binnen dit tweede halfjaar zijn er weer andere studenten die op pad gaan voor het ophalen van authentieke en oude recepten van het waddengebied. Ook zijn er enkele groepjes studenten die aan de slag gaan met het ontwikkelen van een methode voor het doen van mystery visits. Het doel hierbij is om een beeld te krijgen van de actieve verkoop en promotie van waddenproducten binnen verschillende (food)bedrijfstypes. Deze onderzoeken vormen onderdeel van een conceptontwikkeling.

Kansen binnen Waddengastronomie

Het waddengastronomie programma biedt vele kansen voor studenten van verschillende opleidingen. Voor de netwerkbijeenkomsten worden studenten van de opleiding Creative business gevraagd om visueel beeldverslag te maken; deze kun je later terugzien op de website.

Daarnaast wordt er de komende tijd, in de stijl van Foodtube, filmpjes opgenomen; waarbij chefs hun ‘signature dish’ gaan koken, wat uiteraard een waddengerecht is! Dit worden inspiratieclips die anderen, moeten gaan helpen om ook met deze ingrediënten uit de regio te gaan werken. Studenten van Multimedia Design gaan zich hiervoor inzetten. Heb jij een leuk recept dat je wilt delen met ons? Of heb je een vraagstuk binnen dit thema? Of wil je op één of andere manier actief betrokken worden in het programma?
Laat het ons zeker weten!

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.