Terug van weggeweest

Categorieën

Het is zaterdagochtend. De koffie loopt en een dik plak Groninger koek ligt al klaar naast een nu nog lege mok met de tekst ‘Oost, West, Wad best’ erop. Ik ben vroeg opgestaan om een speciale Wadexpeditie voor vogelaars voor te bereiden. Op mijn kladblok staan na een half uur twee woorden: ‘Lauwersoog’ en ‘Schiermonnikoog’. Ik moet duidelijk nog wakker worden. Maar het vertrekpunt en de bestemming van de Wadexpeditie staan op papier.

Daar - op het wad en rond de Westerplas - moet het dus gaan gebeuren: vogels spotten. Nu weet ik wel iets over vogels te vertellen en ik kan er een flink aantal herkennen, maar een ‘echte’ vogelaar ben ik niet. Dus voor het doen van extra inspiratie haal ik nog maar weer een paar vogelboeken uit mijn eigen Waddenbieb. Dan schiet mij opeens iets te binnen. Animal Tracker! Lepelaars! Hoe is het met de lepelaars van Schiermonnikoog? Hoe is het - om precies te zijn - met Amie, Job en Bob?

Lepelaars zijn namelijk honkvaste vogels. Ze hechten veel waarde aan een vaste plek waarvan ze weten dat er voldoende voedsel te vinden is voor hunzelf en voor hun jongen. De jonge lepelaars die op Schiermonnikoog worden geboren, keren vanwege deze garantie op voldoende voedsel ook weer terug naar hun geboortegrond. Ze vertrekken in het najaar richting West-Afrika om in het voorjaar weer terug te keren. Amie, Job en Bob zijn op Schiermonnikoog geboren en kregen een zender en een naam. Door deze zender zijn ze onder andere te volgen via de app Animal Tracker en leren zij ons meer over de vogeltrek maar ook hoe het gesteld is met de voedselrijkheid in de bepaalde gebieden die ze aandoen.

Harold

Terwijl ik de app open om te kijken of we Amie, Job of Bob kunnen spotten tijdens de WadExpeditie voor vogelaars, gaat mijn telefoon. Harold aan de lijn en Harold is in opperbeste stemming. Harold is horeca-ondernemer op de Wadden en overwintert “puur noodzakelijk”, zoals hijzelf altijd zegt, van februari tot april met zijn vrouw Barbara in warmere oorden om op te laden. “Ha vriend! Ik ben net geland op Schiphol, zou je ons vanmiddag even willen oppikken vanaf het hoofdstation in Groningen en ons naar de boot willen brengen? De stoptreinen en bussen staken, dus verder dan Groningen komen we niet vandaag” “Geen enkel probleem”, zeg ik. “Hoe laat ben je in Groningen?” “Geen idee”, zegt Harold. “Maar ik zet m’n live locatie wel aan via WhatsApp, dan kun je mij volgen en zie je wanneer we in Groningen aankomen.”

Bijzondere vogels, allemaal

Daar zit ik dan, op zaterdagochtend. Met koffie, Groningerkoek en een kladblok met twee woorden. Op mijn telefoon zie ik dat Amie al een week op Schiermonnikoog zit en op dit moment op het Wad ter hoogte van de Willemsduin naar eten zoekt, Job in België zit in de buurt van Ostend en dat Bob gisteren nog op Texel zat en dus bijna thuis moet komen. Harold zit in de intercity en is net station Amsterdam Sloterdijk voorbij gereden. Bijzondere vogels zijn het, allemaal. Maar ik ben blij dat ze na het overwinteren straks weer veilig thuis zijn en ik ze weer kan tegenkomen op het Wad. Ik bel Andries Dijkstra. Andries is de meest bevlogen vogelaar die ik ken, Wadlander van het eerste uur bij de Wadexpedities én de maker van de foto's in deze column. Als iemand enthousiast zijn kennis over vogels kan overbrengen is hij dat wel. De beste Wadexpeditie leider voor deze tocht realiseer ik mij. Ik pak m’n tas en ga - voordat ik Harold oppik van het station - nog even achter de dijk kijken. Alleen en zonder telefoon. Even onder de radar, zonder zender. Even spotten of ik Bob zie thuiskomen van zijn noodzakelijke vakantie in West-Afrika. En ondertussen zal ik eens rustig na gaan denken over mijn volgende column voor Visit Wadden.

De Wadmeester vertelt... - Ontdek hier de andere lessen van De Wadmeester

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.