Slijten op het wad

Categorieën

“Dwalen kan een doel zijn,

Maar ook zonder dat,

Kan pierewaaien waarde hebben,

Ook al heb je er niets aan gehad”

Deze tekst van Daniël Lohues staat te lezen op mijn oude wadloopstok. M’n trouwste vriend die mij op het wad door menig verraderlijke geul en slikveld hielp en altijd aan mijn zijde stond. Verleden jaar startte ik met het organiseren van WadExpedities. Een mooi alternatief voor wadlopen waarbij - naast de Waddenzee - ook de Noordzee een belangrijke rol speelt. Een tocht die voor iedereen leerzaam is en waaraan iedereen kan deelnemen. “Een nieuwe tocht met nieuwe avonturen verdient een nieuwe wadloopstok", dacht ik. Die nieuwe wadloopstok kwam er. En zo ook een nieuwe tekst. Een tekst die naast de Waddenzee ook prima bij de Noordzee past. Het is een zin van de schrijver Thomas Mann die - net als ik - een groot liefhebber is van ‘de zee’. “De zee is geen landschap, maar de beleving van de eeuwigheid”. Een wonderschone zin die in fraaie sierletters mijn nieuwe stok siert.

"Ik mis m’n oude wadloopstok"

Maar hoe wonderschoon deze zin van Thomas Mann ook is… Ik mis m’n oude wadloopstok. Het blijkt ook bij wadloopstokken het geval: trouwe vrienden zijn niet in te ruilen, die moet je koesteren. Dit gevoel werd dubbel onderstreept toen mijn oude leermeester Koos verleden week met mij meeliep naar Schiermonnikoog. Ik pikte Koos op bij zijn huis en samen reden we naar Lauwersoog. Bij het uitladen van de auto pakte ik als laatste onze wadloopstokken uit de auto. Stokken van twee meter die vanaf de hoedenplank tot aan de bijrijdersstoel reiken. Ik zet de stok van Koos eens naast die van mij. 2 meter is de stok van Koos allang niet meer. Er is zeker 11 centimeter in loop der jaren door het Wad afgesleten.

Fancy gadget

Waar mijn nieuwe exemplaar aan alle kanten glimt en loopt te pronken met mooie woorden, heeft de wadloopstok van Koos de meeste verf in de voorbije jaren verloren. Sporen van talloze tochten. Tochten die ze, als trouwe vrienden, met elkaar hebben beleefd. Bij het zien van deze twee wadloopstokken was het overduidelijk en begreep ik mijn gemis naar mijn oude stok. Het is niet gewoon ‘2 meter stok’ of een ‘fancy gadget’. Ergens in de schuur moet hij staan, aan de kant gezet. Ik beloof hardop in mijzelf dat tijdens de volgende tochten mijn oude trouwe wadloopstok weer meegaat. En hoop dat we samen langzaam millimeter voor millimeter slijten tijdens onze talloze tochten over het wad.

En heel eerlijk: hoe wonderschoon de tekst van Thomas Mann ook is, ik vind de tekst van Daniël Lohues eigenlijk mooier. Dit is waarom ik het wad op ga. De ultieme vrijheid. Of ik nu ga wadlopen of ga strandjutten langs de Noordzee… “Dwalen kan een doel zijn, maar ook zonder dat, kan pierewaaien waarde hebben, ook al heb je er niets aan gehad”. Vanavond speelt Daniël Lohues in Leeuwarden en ik ben erbij. Zonder wadloopstok. Maar wel met het geruststellende besef dat mijn trouwe vriend dit weekend weer meegaat het wad op om samen langzaam te slijten.

Casper Meinders | De Wadmeester

De Wadmeester vertelt... - Ontdek hier de andere lessen van De Wadmeester

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.