Vuurtorens aan de Deense Wadden

Categorieën

Het zijn de iconische bouwwerken van de Waddeneilanden: vuurtorens! Ieder Nederlands Waddeneiland heeft er eentje, Schiermonnikoog zelfs twee. Maar hoe zit het eigenlijk met de vuurtorens aan de Duitse en Deense Waddenkust? We schijnen een lichtje op deze vuurtorens. Dit keer in de spotlight: drie vuurtorens aan de Deense Waddenkust!


Leestijd: ongeveer 3 minuten.  

Blåvandshuk fyr

Op het meest westelijke punt van Denemarken vind je de vuurtoren Blåvandshuk Fyr. Op 15 november 1886 begon de vuurtoren als hoekvuurtoren. Dit bleef zo tot 1900, toen de vuurtoren op een nieuwe positie werd gebouwd. Daar is de huidige betonnen vuurtoren gebouwd. De vuurtoren moet ervoor zorgen om mensen veilig langs Horns Rev te navigeren van en naar de haven van Esjberg. In het begin kregen zij nog hulp van een man op Skallingen, iets ten zuiden van Blåvand, maar inmiddels niet meer. Vanaf 2000 heeft de vuurtoren Blåvandshuk geen vast personeel meer en zorgt een lichtsensor voor het aan- en uitzetten van de verwarming.

Skallingen

In 1903 werd de eerste vuurtoren van Skallingen gebouwd. Deze toren werd een bakstenen toren, waarin het vuurtorenpersoneel kon verblijven. Vanwege stormvloeden kwam hier in 1909 al een einde aan. In 1910 begon de bouw van een 13 meter hoge ijzere constructie met een blauwe gasbrander. In 1928 werd geprobeerd de helderheid te verbeteren door een nieuwe brander toe te voegen. Vandaag de dag zijn er helaas geen vuurtorens meer bij Skallingen, maar op de kaart zie je de plek nog steeds.

Sædding Strand Mellemfyr

Een rode witte vuurtoren zoals wij gewend zijn. In 1873 werd deze vuurtoren opgericht en werd het gebruikt als achterste baken in de vuurtorenwachterswoning aan het water. De vuurtoren maakte gebruik van vijf spiegels en lontlampen. In 1910 werden de spiegels vervangen door een lensapparaat en werd de brander vervangen door een blauwe gasbrander. Tegenwoordig heeft de vuurtoren een tussenliggende functie gekregen tussen de voorste- en achterste vuurtoren van Sædding Strand. Samen zorgen zij ervoor om het verkeer door Grådyb te helpen.

 

Meer lezen? - Ontdek ook de Nederlandse vuurtorens én de Waddeneilanden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.