Ontdek de vuurtorens van de Wadden

Het zijn de iconische bouwwerken van de Waddeneilanden: vuurtorens! Ieder eiland heeft er eentje, Schiermonnikoog zelfs twee. In totaal vind je dus zes vuurtorens op de Nederlandse eilanden in de Waddenzee. Maar welke vuurtorens zijn er nog in werking? En waarom zijn deze gebouwen zo bijzonder? We schijnen een lichtje op alle zes vuurtorens én nog een paar op de vaste wal.

Lichtbakens in het donker

Van de oudst werkende tot de allerkleinste; in het Nederlandse Waddengebied vind je een divers scala aan vuurtorens. Het zijn imposante bouwwerken. Tot diep in het binnenland is het licht van deze vuurtorens duidelijk zichtbaar. Ieder Waddeneiland heeft er eentje, waarbij Schiermonnikoog er zelfs twee heeft. Ook al is de witte Zuidertoren niet meer actief, de twee torens op het eiland blijven een indrukwekkend gezicht. Iedere vuurtoren in het Waddengebied heeft een bijzonder verhaal. En wist je dat er ook op de vaste wal nog een aantal zijn overgebleven? Ontdek het hier en maak kennis met de vuurtorens van de Wadden.  

Waddeneilanden - Maak kennis met de vuurtorens op de Nederlandse Waddeneilanden

Ontdek de vuurtorens - op het vaste land

Vuurtorens in de rest van Nederland

Door de ligging aan de Waddenzee én de Noordzee is Nederland dé plek voor vuurtorens. Anno 2023 zijn er nog liefst vijfendertig actieve vuurtorens in ons land, terwijl er ook nog eens twintig gedoofde torens zijn. Opvallend is dat er liefst twaalf zijn ontworpen door de Nederlandse architect Quirinus Harder. Harder was in de negentiende eeuw hoofdconstructeur van de bouwkundige dienst van het loodswezen en ontwierp in opdracht van het Rijk vele vuurtorens langs de kust. Zijn ontwerpen waren vooruitstrevend voor hun tijd, vanwege het gebruik van gietijzer als constructiemateriaal. In de negentiende eeuw was dit nog vrij nieuw. Een groot deel van de vuurtorens van Quirinus Harder zijn in de loop der jaren intensief gerenoveerd en verstevigd. Drieëntwintig vuurtorens in Nederland hebben het niet gered. De meesten zijn afgebroken of verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

Over de grens - Ontdek de vuurtorens langs de Duitse en Deense Waddenkust

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.