Vuurtorens van de Duitse Wadden

Categorieën

Het zijn de iconische bouwwerken van de Waddeneilanden: vuurtorens! Ieder Nederlands Waddeneiland heeft er eentje, Schiermonnikoog zelfs twee. Maar hoe zit het eigenlijk met de vuurtorens aan de Duitse en Deense Waddenkust? We schijnen een lichtje op deze vuurtorens. Dit keer in de spotlight: dé vier vuurtorens aan de Duitse Waddenkust!


Leestijd: ongeveer 5 minuten.  

Nieuwe vuurtoren van Borkum

In 1576 kreeg het Duitse eiland Borkum een 40 meter hoge toren die als dagbaken voor de scheepvaart moest dienen. Toen deze in 1879 afbrandde, werd dit de Oude Vuurtoren van Borkum. Binnen zes maanden tijd werd de 'Nieuwe vuurtoren van Borkum' gebouwd. Inmiddels heeft deze vuurtoren al 130 jaar lang een belangrijke rol bij de scheepvaart zowel overdag als 's nachts. Maar daarnaast is het voor de toerist ook een fantastische plek waar je geniet van uitzicht over het eiland, het duinlandschap, de Waddenzee en de Noordzee. Want wist je dat je deze vuurtoren ook kunt beklimmen?

Betreed de 308 treden en geniet van het uitzicht vanaf het panoramaplatform. Nog niet hoog genoeg? In de lantaarn kun je nog zeven tredens omhoog, waar zich het seinvuur bevindt.

Kleine vuurtoren van Borkum

Drie jaar lang werd er gebouwd aan de kleine vuurtoren van Borkum. En hoewel de bouwers niet bezig waren om de vuurtoren als perfect vakantiekiekje te laten stralen, is dit wel degelijk gelukt. De vuurtoren ziet er uit, zoals je een vuurtoren verwacht. Rond met rode en witte strepen. Gelegen tussen de duinen, levert dit een perfect plaatje op!

Maar waarom werd de vuurtoren dan wel gebouwd? Om de nachtelijke scheepvaart veiliger te maken in het gebied van de Eemsmonding. Tot het einde van de 19e eeuw was het namelijk te gevaarlijk om 's nachts deze route bij de Eems af te leggen, bij gebrek aan verlichting. In 1877 kwam door het ontstaan van het Eemskanaal een nieuwe vaarroute beschikbaar van de havenstad naar Groningen, waardoor het scheepvaartverkeer op de Eems wel heel belangrijk werd. Er kwam overleg tussen de Nederlandse en Pruisische regeringen, waardoor vijf nieuwe vuurtorens voor de verlichting van de Beneden-Eems moesten gaan zorgen. Namelijk: de tweede vuurtoren op Borkum, de vuurtoren bij Campen, de vuurtoren bij Pilsum én twee vuurtorens gevestigd in Nederland. 

Leuk weetje: Deze vuurtoren is tevens de eerste elektrische vuurtoren in Duitsland.

Vuurtoren van Pilsum

Met een hoogte van elf meter is dit de kleinste vuurtoren van Duitsland! De vuurtoren werd in 1889 gebouwd, met dezelfde reden als de kleine vuurtoren van Borkum, namelijk de veiligheid van het scheepvaartverkeer rondom de Eems. Echter stopte dit al in 1915, zodat het tijdens de Eerste Wereldoorlog niet door vijandelijke schepen gebruikt kon worden. In 1972 raakte de vuurtoren in verval én werd zelfs overwogen om het te slopen. Uiteindelijk werd besloten de vuurtoren te restaureren, wat de huidige look and feel opleverde: zijn typische rode en gele kleuren.

Tip: Ben je nog opzoek naar een unieke locatie om te trouwen? Stop dan met zoeken, want de vuurtoren beschikt over een eigen trouwzaal. Hoe romantisch?! Ben je nog niet zover in je relatie, maar wil je wel de liefde aan elkaar verklaren? Hang dan samen een liefdesslotje op aan de muur, zoals je ziet op de foto.

Vuurtoren van Campen

Van de kleinste vuurtoren gaan we door naar de hoogste en grootste vuurtoren: De vuurtoren van Campen! Een vuurtoren met een andere uitstraling dan we gewend zijn. Het wordt ook wel ''het kleine broertje van de Eiffeltoren'' genoemd, vanwege de uitstraling. Maar ook de bouwjaar is hetzelfde.

Ook al zou je het misschien niet denken in het eerste oogopslag. Je kunt deze vuurtoren wel degelijk beklimmen. Betreed de 332 treden en laat je verrassen door het prachtige uitzicht op 65 meter hoogte. Bij helder weer kijk je uit over het vlakke landschap van Krummhörn en de Eems, maar kun je ook helemaal kijken tot aan Nederland en het Duitse eiland Borkum.

Feitje: Wist je dat de toren niet alleen de grootste vuurtoren van Duitsland is, maar ook de felste lichtbaken heeft met een bereik van ongeveer 55 kilometer.

Meer lezen? - Ontdek ook de Nederlandse vuurtorens én de Waddeneilanden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.