Harlingen

Het zijn de iconische bouwwerken van de Waddeneilanden: vuurtorens! Ieder eiland heeft er eentje, Schiermonnikoog zelfs twee. In totaal vind je dus zes vuurtorens op de eilanden in de Waddenzee. Datzelfde aantal vuurtorens vind je óók langs de Waddenkust. De helft is inmiddels gedoofd maar toch schijnen we de komende tijd een lichtje op alle zes vuurtorens in Noord-Holland én Friesland. Dit keer gaan we het hebben over de vuurtoren van Harlingen!


Leestijd: ongeveer 5 minuten.  

Honderd jarig bestaan

De vuurtoren van de stad Harlingen - één van de Friese elf steden - bestaat in 2022 precies honderd jaar. In 1920 werd gestart met de bouw van de nieuwe vuurtoren van de havenstad. Destijds ter vervanging van de oude houten vuurtoren, die op dezelfde plaats stond. De nieuwe toren werd ontworpen door architect Otto Jelsma, die een jaar later nog verantwoordelijk zou zijn voor het ontwerp van de vuurtoren van Noordwijk in Zuid-Holland. Twee jaar later, in 1922, werd de bouw van de nieuwe vuurtoren van Harlingen afgerond en werd het geopend voor gebruik. De inmiddels welbekende witte pleisterlaag liet nog even op zich wachten; de vuurtoren kreeg in 1971 een nieuwe look.

Vanuit de vuurtoren toren werd het scheepvaartverkeer langs de Pollendam begeleid. In deze functie zou de vuurtoren actief blijven totdat het werd gedoofd in 1998. Dit had destijds te maken met het feit dat de havenmond en vaargeulen van Harlingen drastisch aangepast werden. De vuurtoren verloor zijn functie en werd verkocht aan een particulier initiatief. 

Uniek overnachten

Datzelfde initiatief - Dromen aan Zee - zorgde eerst voor een grondige renovatie én uitbreiding van de vuurtoren. De toren werd verbouwd tot een uniek eenkamerhotel. Om dit te kunnen realiseren, werd er een verdieping gebouwd tussen de toren en het lichthuis. Vanuit dit lichthuis heb je een schitterend uitzicht van 24 meter over de haven van Harlingen én de Waddenzee. Op de begane grond vind je het oude optiek terug. De vuurtoren van de havenstad is van alle gemakken voorzien en biedt je dus een hele bijzondere overnachting. Een nachtje slapen in één van de mooiste hotelkamers van Nederland kost vanaf €319,00. Er is alleen wel één nadeel: de vuurtoren is ongekend populair. Het is dus al bijna helemaal volgeboekt voor 2021 én zelfs voor een groot deel van 2022. Maar het is het wachten zeker waard. 

Meer informatie

De Harlinger vuurtoren in cijfers

Naam: Vuurtoren van Harlingen
Kustprovincie: Friesland
Status: Gedoofd
Start bouw: 1920
Opening: 1922
Architect: Otto Jelsma
Eigenaar: Dromen aan Zee
Monumentstatus:  Rijksmonument sinds 1980

Hoogte: Ongeveer 24 meter
Vorm: Vierkant
Kleur: Wit
Bouwmateriaal: Steen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.