Vuurtorens van de Wadden: Texel

Het zijn de iconische bouwwerken van de Waddeneilanden: vuurtorens! Ieder eiland heeft er eentje, Schiermonnikoog zelfs twee. In totaal vind je dus zes vuurtorens op de eilanden in de Waddenzee. Maar welke vuurtorens zijn er nog in werking? En waarom zijn deze gebouwen zo bijzonder? We schijnen een lichtje op álle zes vuurtorens. Dit keer in de spotlight: de Eierland, hét icoon van Texel!


Leestijd: ongeveer 5 minuten.  

Een broodnodige vuurtoren

In een periode van slechts twaalf jaar zijn er maar liefst 72 schepen vergaan voor de Texelse kust. De behoefte voor een vuurtoren op het eiland werd tussen 1848 en 1860 alsmaar groter en groter. Desondanks duurde het nog vier jaar voordat de Eierland daadwerkelijk een plek kreeg tussen de duinen. De inwoners van Texel hebben de vuurtoren te danken aan de lokale notaris Johannes Ludovicus Kikkert. Hij zag de noodzaak van de toren wél in en zette zijn invloed als wethouder van Texel in om de komst van de vuurtoren te bewerkstelligen. Kikkert mocht het licht van de negen verdiepingen tellende Eierland zelf ontsteken, tijdens de opening op 1 november 1864. Het ontwerp van de bakstenen vuurtoren is van architect Quirinus Harder, een naam die wel vaker geassocieerd wordt met vuurtorens. Ook de vuurtorens van (onder andere) Vlieland, Ameland en Den Helder zijn van zijn hand.

De (bijna) verwoeste toren

Sinds de opening in 1864 is de Eierland uitgegroeid tot hét icoon van Texel. Maar het scheelde niet veel of de toren had er anno 2021 niet meer gestaan. Tijdens de opstand van de Georgiërs in de lente van 1945, raakte de vuurtoren zwaar beschadigd. De toren bleef ternauwernood overeind staan. Na de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn in 1948, is de vuurtoren uitgebreid hersteld. De Eierland werd omhuld door een volledig nieuwe muur én kreeg het een nieuwe bovenbouw. Hierdoor kreeg het een bredere vorm. Sindsdien is de vuurtoren niet meer aangepast en staat het nog altijd trots overeind tussen de duinen van het jongste dorp van Texel: De Cocksdorp. 

Vanuit de vuurtoren heb je een uniek uitzicht. Vanaf 47 meter hoogte kijk je uit over het eiland én de zee. Sterker nog: als enige vuurtoren in Nederland, kijk je vanuit de Eierland aan drie kanten uit op de zee. Wanneer het écht helder is, kun je Engeland bijna zien liggen. Nou ja, met een klein beetje fantasie dan. 

Meer informatie

De Eierland in cijfers

Naam: Eierland
Eiland: Texel 
Status: Actief
Start bouw: 1863
Opening: 1864
Architect: Quirinus Harder
Eigenaar: Rijkswaterstaat
Monumentstatus: Rijksmonument sinds 1982 

Hoogte: 47 meter
Vorm: Rond
Kleur: Rood
Bouwmateriaal: Baksteen

Meer weten? - Ontdek ook de andere vuurtorens én de Waddeneilanden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.