Wadden Hummus van Kollumer-erwten

Categorieën

Dit recept kan gemaakt worden met diverse erwten en bonen uit de gehele Waddenregio. Het is afkomstige uit het boek Lekker Wads, verschenen bij Boom uitgevers Amsterdam van de auteurs Lodewijk Dros en Annette van Ruitenburg. De foto is van Ruth de Ruwe.

Ingrediënten

250 g gedroogde Kollumer-erwten, of andere erwten of bonen

1 teentje knoflook 

200 g tahin (sesampasta) 

plantaardige olie

zout en/of zeewier 

25 g hazelnoten, geroosterd

25 g (gedroogde) cranberry’s 

takjes munt, eventueel wilde watermunt

Bereiding

De Kollumer is een zoete grauwe erwt. Een vergeten erwt, door een Kollumer van de ondergang gered, vandaar de naam. De nieuwe oogst is in oktober te verkrijgen. Week de erwten voordat je ze kookt. Kollumer-erwten kunnen worden vervangen door zoete erwten, rozijnerwten of grauwe erwten. Neem geen kapucijners, dat is heel wat anders. 

Week de erwten ten minste 12 uur. Ververs het water en kook de erwten in 1 uur gaar. Giet ze af en bewaar wat van het kookvocht. Houd een deel van de gare erwten apart om later te gebruiken voor het garneren. Pureer de erwten met de knoflook en de tahin in ongeveer 5 minuut in een keukenmachine tot een smeuïge spread. Schep een lepel op een bordje en maak daarin een kuiltje. Schenk daar olie in en voeg wat zout en/of zeewier toe. Garneer het geheel met de achtergehouden erwten, geroosterde hazelnoten, de cranberry’s en de munt. 

Ook verse cranberry’s kunnen worden gebruikt. Stoof ze vooraf in een pan met een klein laagje water gedurende 8-10 minuten.

 

Recept uit het boek Lekker Wads, verschenen bij Boom uitgevers Amsterdam, Lodewijk Dros & Annette van Ruitenburg, foto: Ruth de Ruwe

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.