Wadwicht Inge Zwerver

Categorieën

Wadwicht Inge Zwerver is dichteres en schrijft heldere en herkenbare gedichten waarin ze de gevoelens en gedachten vertaalt van mensen die ze treft in het Waddengebied. Met haar gedicht ‘groeien’ brengt ze voor Visit Wadden een ode aan het Waddenlandschap. Ze vertelt ons over het waddengevoel, de pracht van het dichten en wat het Waddengebied zo bijzonder maakt.

Leestijd: ongeveer 10 minuten

Klein en tot de kern

“Met gedichten raak je een bepaald gevoel waar je anders misschien niet bij komt. Het is maar net hoe je je woorden gebruikt en welk ritme je hierop inzet.” Al haar hele leven schrijft Inge verhalen en gedichten. Toen ze ouder werd, verdween het schrijven vanwege een druk leven naar de achtergrond. Om rustmomenten te creëren bracht ze steeds vaker tijd door aan de Waddenkust. “Ik had echt een plek nodig om even tot mezelf te komen. Dit vond ik in het Waddengebied en zo kwamen de woorden weer terug.” Inge deelt haar gedichten via Twitter, waardoor ze maar een bepaald aantal letters kan gebruiken. “Dit past erg goed bij mijn dichtvorm en helpt mij om precies het geen te kunnen vertellen wat ik wil vertellen. Zo kan ik met mijn gedichten tot de kern komen.”

Een plek zonder ruis

Inge is geboren en getogen in Onderdendam, een dorpje vlak onder de Groningse Waddenkust. Als kind had ze al een grote liefde voor de zee. Zo voelde ze, wanneer ze weer thuis was na een vakantie aan de Noord-Hollandse kust, met vreselijke heimwee aan de schelpjes in haar zakken. Hoe ouder Inge wordt, hoe belangrijker het Waddengebied voor haar is. “Het is de enige plek waar ik geen ruis ervaar, een plek waar je tot jezelf kan komen.” In het weekend geniet Inge graag van al het moois dat de Groningse Waddenkust te bieden heeft. Zo maakt ze haar hoofd leeg bij Noordpolderzijl of geniet ze van het unieke landschap in het Lauwersmeergebied. Naast de Waddenkust op het vaste land is ze ook vaak te vinden op de Waddeneilanden. “Ik hou van de sfeer die je hier samen ervaart. Regenjas en laarzen aan. De haren wild, lekker fietsen en op een terras zitten”

Het echte oergevoel

Het Waddengebied speelt een belangrijke rol in de gedichten van Inge. “Als je er bent voel je iets heel puurs. Het raakt iets in jezelf. Iets wat je misschien hebt meegemaakt in je leven. Of een stukje bezinning” In haar gedichten vertaalt ze niet alleen de schoonheid van het natuurgebied maar ook het gevoel en de gedachten die de mensen hier ervaren. “Als ik over het strand loop en ik zie iemand alleen lopen, dan herken je waar mensen mee bezig zijn. Ze komen tot zichzelf.” Inge gebruikt in haar gedichten niet veel woorden maar laat het gevoel heel sterk overkomen. “Veel mensen die van het Waddengebied houden die herkennen dit gevoel. Een echt oergevoel.” Met haar gedichten brengt Inge je even naar een plek of herinnering en ervaar je het echte waddengevoel.

Tips van Wadwicht Inge Zwerver

  Ga het Wad op. Wandelend met je voeten in het slik of tijdens een van de vele tochten over het Wad.

-    Focus je ook eens op de Waddenkust, de landkant. Het is er prachtig en je ervaart er een echte wadbeleving.

  In het Waddengebied is alle ruimte. Probeer eens de stille plekken op te zoeken. De plekken waar niemand is.

Ontroerend mooi landschap

Het Waddengebied is voor Inge een echte inspiratiebron “Ik vind het Waddenlandschap echt ontroerend mooi. Zo puur. Al het leven wat erin zit en alle vogels. De dieren in het water en in het zand. Het hele systeem dat er gaande is. De gigantische luchten en alle ruimte. Het draait hier alleen nog maar om de aarde en de zee. De aarde in een hele pure vorm.” Met haar gedicht ‘groeien’ brengt Inge een ode aan het Waddenlandschap. Meer gedichten van het Wadwicht Inge Zwerver lezen? Via Twitter, Facebook, Instagram of de website lees je haar gedichten en waan je je even in het Waddengebied. Of koop een van haar gedichtenbundels en neem het waddengevoel overal met je mee.

Groeien - Bekijk hier de Ode aan het Wad van Wadwicht Inge Zwerver

Verder lezen? - Ontdek meer ode aan het landschap

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.