Texelse herderschotel (Sheppards Pie)

Categorieën

Ingredienten

Voor de vulling

25 gram boter
2 grote uien 
1 teentje knoflook, fijn
100 gram wortelen, kleine schijfjes gesneden
500 gram lamsgehakt
zout 
peper
½ theelepel kaneel
1 theelepel tijm
1eetlepel bloem
3 deciliter lams-, runder- of groentebouillon
1 eetlepel tomatenpuree

Voor de korst

1 kg bloemige aardappelen
50 gram boter
zout 
zwarte peper
2 middelgrote preien in plakken van 1 cm gesneden, kort gebalanceerd
50 gram oude schapenkaas, geraspt van Wezenspyk of De Waddel

Werkwijze

Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius.

Bak eerst in boter in een pan met een stevige bodem uien, knoflook en wortel. Haal de groente er uit en zet ze even apart. Bak dan op een wat hoger vuur het gehakt, eventueel nog een beetje boter erbij, en voeg zout, peper, kaneel, tijm en bloem toe en vervolgens de apart gehouden groenten. Daarna bouillon erbij, elke keer een beetje tot alles goed opgenomen is. Dan tomatenpuree erbij en ongeveer een half uur laten garen. 

Kook de aardappelen in 25 minuten gaar of stoom ze. Zet hiervoor een stoommandje in de pan en laat ze gaar stomen. Maak puree door ze fijn te stampen of door de aardappelen door een pureeknijper te halen. Voeg de boter toe, zorg ervoor dat de puree stevig is. Voeg naar smaak peper en zout toe. Blancheer de prei kort. 

Doe het gehakt in een grote ovenschaal en de puree er bovenop, dan de prei en als laatste de kaas erover strooien. Zet de schotel in de oven gedurende 35 minuten. Zorg ervoor dat er een mooie korst ontstaat maar dat de bovenkant niet verbrand.

 

Recepten van Annette van Ruitenburg, de Waal Texel-  Copyright ©2019 voor Visit Wadden 

  • Smaak van de Wadden

  • Alle recepten