Waddenhummus van Kollumer zoete erwten

Categorieën

De Kollumer zoete erwt is een zoete grauwe erwt. Een vergeten erwt, door een Kollumer van de ondergang gered. Vandaar de naam. De nieuwe oogst is in oktober te verkrijgen. Week de erwten voordat je ze kookt. Kollumer erwten kunnen worden vervangen door zoete erwten, rozijnerwten of grauwe erwten. Neem geen kapucijners, dat is heel wat anders.

Ingrediënten

250 gram gedroogde Kollumer zoete erwten, of andere zoete erwten

1 teentje knoflook

200 gram tahin (sesampasta)

1 eetlepel Koolzaadolie van bijvoorbeeld Bruinsma

Snufje zout en/of zeewier

25 gram hazelnoten geroosterd

25 gram gedroogde cranberry’s

Takjes munt, of watermunt

Bereidingswijze

Week de erwten ten minste 12 uur. Ververs het water en kook de erwten in 1 uur gaar. Giet ze af en bewaar wat van het kookvocht. Houd enkele gare erwten apart. Pureer de erwten met de knoflook en de tahin in ongeveer 5 minuut in een keukenmachine tot een smeuïge spread. Schep een lepel op een bordje en maak daarin een kuiltje. Schenk daar olie in en voeg wat zout en/of zeewier toe. Garneer het geheel met de erwten, geroosterde hazelnoten, de cranberry’s en munt.

 

Uit: Lekker Wads, Boom uitgevers. Lodewijk Dros & Annette van Ruitenburg

Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.