Big Five

In de Waddenzee kun je grote dieren vaak van dichtbij zien, onze "Big Five". Onder hen zijn de drie zoogdieren zeehond, Grijze zeehond en bruinvis, de zeearend als de grootste vogel en (niet zichtbaar) de steur als de grootste vis. Tot een paar decennia geleden werden veel grote dieren intensief bejaagd, sommige soorten zelfs volledig uitgeroeid. Gelukkig gaat het langzamerhand steeds beter met de populaties; alleen de steur wacht op herintroductie. 

Gewone zeehond
Gewone zeehonden zijn de acrobaten van de zee, maar op het land komen ze nogal onhandig over. Hoewel ze met gemak met 35 kilometer per uur door het water sjezen, halen ze op het droge maar net 2 kilometer per uur. Je zou het niet zeggen als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar gewone zeehonden zijn wilde roofdieren!  Hun scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het jagen op vissen. Toch kun je ze ook regelmatig boven water tegenkomen. Ze liggen graag in de zon te rusten op een zandplaat of het strand.


Bruinvis
Bruinvissen zijn geen vissen en ze zijn ook niet bruin. De naam is dus wat vreemd. Vroeger werd gewoon alles wat in zee zwom 'vis' genoemd en alles wat donker van kleur was 'bruin'. In de middeleeuwen werden bruinvissen zeevarken genoemd. Toen werden ze veel gegeten. Bruinvissen kwamen vroeger in grote aantallen voor langs onze kusten. Vanaf 1950 werden ze steeds zeldzamer. Nu is het de meest voorkomende walvisachtige van de Noordzee. Bruinvissen behoren tot de kleinste walvissen ter wereld, ze zijn slechts ongeveer 1,70 m lang. Kenmerkend is hun opkomende rugvin tussen de golftoppen.

Pasgeboren pups

Ontdek het verhaal over de pasgeboren pups bij de Punt van Reide in Groningen. 

(deze video is gemaakt door Dwaalfilm Wadden, een onverwacht andere waddenfilm)

Zeearend
Zeearenden zijn trouwe vogels, ze blijven hun leven lang bij één partner. Ze maken ook steeds gebruik van hetzelfde nest, soms zelfs van generatie op generatie. Een zeearend is, met zijn brede vleugels met een spanwijdte van ruim 2 meter, een bijzonder spectaculaire vogel. De zeearend was bijna verdwenen uit Europa. Door intensieve herintroductieprogramma’s komen ze gelukkig weer vaker voor, de laatste jaren ook in het waddengebied. Hier jaagt hij voornamelijk op ganzen, meeuwen en andere vogels.

Europese steur
De Europese steur is in het Waddengebied zo goed als verdwenen. De steur leeft als trekvis in zout en zoet water. Hij is de oudste onder de vissen in de Waddenzee, een soort levend fossiel van ongeveer 200 miljoen jaar oud. Deze reus kan een lichaamslengte van meer dan 6 meter bereiken. Het laatste exemplaar werd in 1968 in de Eider gevangen. Sinds 2008 loopt een programma om de steur weer uit te zetten in verschillende delen van het waddengebied, waaronder het stroomgebied van de Elbe.


Grijze zeehond
Grijze zeehonden zijn de grootste roofdieren het waddenzeegebied. Het zijn echte bikkels. Ze zwemmen rustig van de Waddenzee naar Engeland en weer terug. Ze zijn ook minder schuw en veel nieuwsgieriger dan de gewone zeehond. De jongen worden midden in de winter geboren op rustige zandstranden of droge zandruggen in de Waddenzee. De gure winterwind giert ze daar om de oren, maar gelukkig hebben de stoere pups de eerste weken een dikke witte winterjas. De mannetjes kunnen tot 2,20 m lang worden en tot 300 kg zwaar. Typisch is de kegelvormige kop van de dieren.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.