Waddenzee: drie landen, één werelderfgoed

Een gebied waar zee en wind de kustlijn vorm geven. Met duinen, droogvallende platen, kwelders en dijken. Leefgebied voor duizenden soorten planten en dieren. Rust- en voedingsgebied voor miljoenen trekvogels en vissen. Geliefd bij bewoners en bezoekers. Zo’n gebied vind je in het grootste natuurlijke getijdensysteem ter wereld met 500 kilometer Deense, Duitse en Nederlandse kust: de Waddenzee. Drie landen, één Werelderfgoed, geen dag hetzelfde.

Op gelijke voet met Yellowstone en Great Barrier Reef

Van Texel tot Bad Nieuweschans in Nederland en van Wilhelmshaven in Duitsland tot Esbjerg en Fanø in Denemarken, de hele Waddenzee is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Op 26 juni 2009 kregen het Nederlandse en Duitse deel de eretitel; het Deense wad volgde op 23 juni 2014. Door deze erkenning staat de Waddenzee op gelijke voet met beroemde natuurgebieden als Yellowstone Nationaal Park in de Verenigde Staten en Great Barrier Reef in Australië. We vertellen je graag meer over de Unesco-status en waarom de Waddenzee van grote waarde is voor onze planeet.

Lees het hele verhaal

500 km Deense, Duitse en Nederlandse kust

Waddenzee Unesco Werelderfgoed bestaat uit het grootste deel van het Deense beschermde Waddenzeegebied, het Nederlandse gedeelte dat volledig beschermd is en de Duitse Nationale Waddenzeeparken in Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein. Het gebied heeft een oppervlakte van bijna 11.5000 vierkante kilometer langs een kuststrook van ongeveer 500 kilometer. Dat is 30% van de Nederlandse, 20% van de Deense en 60% van de Duitse kust. In totaal liggen er 50 eilanden en grote zandplaten in het gebied.

Lees het hele verhaal

Vijf toplocaties - De mooiste bezoekerscentra in het Waddengebied

Altijd goed voor een bezoek zijn de talloze bezoekerscentra in het waddengebied. We hebben er vijf voor je geselecteerd. Maar het zijn er meer dan 50. Bijna alle bezoekerscentra bieden naast tentoonstellingen en informatiematerialen, ook educatieve activiteiten over de natuur en cultuur van de Waddenzee. Van avontuurlijke excursies en interessante lezingen tot workshops en vakantiekampen; scholieren, vakantiegangers, groepen en gezinnen vinden hier voor elk wat wils.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.