Decembertradities op de Waddeneilanden

December is een heerlijke maand om op de Waddeneilanden te verblijven, er is van alles te beleven.Van speciale excursies tot aan winterse wandelingen en optochten. De winterse wandeltochten in combinatie met snert, appelflappen en glühwein geven je dat ware kerst- en eilandgevoel tegelijkertijd. Op nieuwjaarsdag begin je het jaar lekker fris door een duik te nemen in de Noordzee op de Waddeneilanden!

Opkleden - Vlieland

Elk jaar op 5 december is er op Vlieland een oud folkloristisch Sinterklaasfeest dat “opkleden” heet. Het opkleden is waarschijnlijk één van de oudste gebruiken die Vlieland kent. Het is een feest voor eilanders en zorgt voor veel humor en ontspanning. De eilanders zijn verdeeld in twee groepen: de opkleders en de raders. Het is de bedoeling om te raden wie de opkleder is. Elf uur ’s avonds verzamelt iedereen zich en laten de opkleders hun ware identiteit zien tijdens het demasqué, een feest tot in de vroege uurtjes

Meer informatie

Oud en Nieuw - Vlieland

Tijdens de jaarwisseling –rijden de eilanders op brommers en motoren zonder uitlaat. Tussen 00:00 uur en 01:00 uur kun je in de Dorpsstraat de optocht bewonderen.

Op nieuwjaarsdag (1 januari) is er 13.00 uur bij strandhotel 't Badhuys | WestCord een nieuwjaarsduik. Duik jij fris het nieuwe jaar in?

Meer lezen

Oud en Nieuw - Ameland

Op 30 december is er een oudejaarskuier in Nes.

Elk jaar vindt op oudejaarsdag, 31 december in Ballum het jaarlijkse evenement 'kerstboomwerpen' plaats. Want wat doe je anders met oude kerstbomen? Weg gooien natuurlijk. Bij deze traditie is het de bedoeling om de kerstboom zo ver mogelijk weg te gooien. Kom je kijken naar de werpkunsten van de eilanders?

Op nieuwjaarsdag duik je in Hollum fris het nieuwe jaar in tijdens de nieuwjaarsduik.

Kerstboomwerpen in Ballum

Terschelling

Fakkeloptocht Schiermonnikoog

Op zaterdag 30 december is de jaarlijkse midwinterfakkeltocht. Een prachtige optocht die startom 19.00 uur in de Willemshof. Daar staan vuurkorven om je fakkel aan te steken.

Nog geen fakkel? Dan kun je 30 december vanaf 10.00 uur bij Spar een fakkel kopen. Na afloop van de tocht is er warme chocolademelk en glühwein.

 

 

Fakkeloptocht

Ouwe Sunderklaas - Texel

Dinsdag 12 december 2023
Een traditie op Texel: Ouwe Sunderklaas. Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft het niets te maken met Sinterklaas. Zodra het donker wordt, begint het spektakel. In alle dorpen worden gebeurtenissen uit de Texelse actualiteit nagespeeld. De spelers zijn onherkenbaar vermomd. Na afloop van het spel is er feest in elke kroeg. Ouwe Sunderklaas is een feest voor en door de Texelaars, als toerist ben je natuurlijk van harte welkom.

  • De toegang is gratis.
  • Aanvangstijd: vanaf ca. 17.00 uur (kinderen) en daarna de volwassenen.
Meer informatie

Ontdek meer

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.