Rijd zonsopkomst tegemoet met Jelle

De Waddeneilanden zijn op elk moment van de dag even prachtig. Overdag uitwaaien en genieten van voorbijtrekkende wolken, ’s avonds een wandeling bij zonsondergang en ’s nachts je vergapen aan de sterren in de donkerte van het Waddengebied. Maar wat niet veel mensen weten, is dat er met zonsopkomst nog een heel andere wereld te zien is. Een wereld van stilte, van dieren op hun gemak en het mooiste licht dat op de natuur schijnt.

Om dat te kunnen beleven neemt Jelle Westra (26) mensen in het najaar mee op zonsopkomst-safari. In een open buggy rijdt hij de groep in alle vroegte naar het oosten van het eiland. “We rijden dus de zon tegemoet. Dat is echt prachtig als je in de schemering vertrekt, vandaar dat het najaar zich er ook zo goed voor leent. Die schemering is ook het moment dat de natuur ontwaakt. Zoals de reetjes die zich dan vanuit de duinen over het eiland verspreiden. Grote kans dat we die tegenkomen.”

Onderweg laten ook mooie vogels zoals kievieten, scholeksters en kluten zich zien. Soms een koekoek of een specht. De mazzelaars spotten in het vroege najaar nog een late lepelaar. Jelle: “Dat is toch wel mijn favoriet hoor. Het zijn opvallende vogels. Je moet je een witte flamingo voorstellen met een grote kuif op zijn kop en een lepelvormige snavel van een halve meter lang. Als kind was het altijd een strijd om een lepelaar te zien. Toen waren ze hier op het eiland heel zeldzaam. Dat is nu gelukkig heel anders. Tegenwoordig broeden ze hier zelfs in grote kolonies.”

De dieren zie je natuurlijk pas als je ver genoeg van het dorp vandaan bent, zoals bij de kwelders van het eiland. Dat zijn begroeide gebieden die jaarlijks verdwijnen onder het zeewater, waardoor er bijzondere planten groeien die goed gaan op zoet water en zoute grond. “We stoppen tijdens de excursie aan de rand van een hele grote kwelder die dan vol staat met lamsoor en zeekraal.” Lachend: “Ja, en voor educatieve doeleinden proeven we er stiekem ook wel eens wat van!”

Letterlijk hoogtepunt van de tocht is de klim op de één van de hoogste duinen van het eiland. “Het is natuurlijk geen berg, maar mensen moeten er vaak wel even van op adem komen. Dat is ook een fijn deel van de beleving. Even die moeite doen voor een prachtig uitzicht.”

En dat uitzicht liegt er inderdaad niet om. “Het vroege ochtendlicht geeft zo’n prachtige gloed over de kwelder, we kijken daar ook uit over het hele gebied waar we net doorheen reden. Het allermooiste van deze stop vind ik dat je vanaf die hoge duin de Noordzee en de Waddenzee tegelijk kunt zien. Dat is een heel indrukwekkend beeld.”

Meer lezen?

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.