Ontdek de natuur van het Unesco Werelderfgoed

Sinds 2009 mogen we de Waddenzee officieel Unesco Werelderfgoed noemen. Van het Noord-Hollandse Den Helder tot het Deense Esbjerg. Hier vind je een ongekende natuur van wereldklasse. Als ambassadeur van de Wadden, is het zaak om dit unieke maar kwetsbare gebied op de best mogelijke wijze over te brengen op jouw publiek. Zo passen we samen op het Werelderfgoed de Waddenzee. De informatie die we hier bieden zal je een heel eind op weg helpen. 

Dit wil je ontdekken - Alles over de Werelderfgoedstatus van de Waddenzee

Programma Donkerte van de Wadden

Het Waddengebied is één van de laatste plekken in Nederland waar het nog écht donker wordt. In een steeds meer verlichte wereld heeft de nacht op de Wadden nog vrij spel. Daardoor kun je hier de meest indrukwekkende sterrenhemels nog zien, echt tot rust komen en omringd worden door unieke nachtnatuur. Het Programma Donkerte van de Wadden zet zich in voor een groter bewustzijn van het belang van het donker en nodigt mensen uit om de unieke donkerte van de Wadden te beleven. Samen met ondernemers en lokale partners ontwikkelen wij en snoer van donkertebelevingsplekken langs de gehele waddenkust waar iedereen gratis welkom is om de duisternis zelf te ervaren.

Zo zorgen we ervoor dat het donkere Wad ook in de toekomst geliefd en beschermd blijft.

Meer weten?

Vismigratierivier

Elke dag rijden er tienduizenden voertuigen over de Afsluitdijk. Onzichtbaar voor het oog zijn de miljoenen vissen voor wie de Afsluitdijk een belangrijke tussenschakel is tijdens hun trekroute naar het IJsselmeer, het achterland en verderop richting het Rijnstroomgebied. Door de komst van de Vismigratierivier - gereed in 2023 - kunnen deze vissen straks weer ongestoord tussen zoet en zout water zwemmen.

Meer weten?

Binnenkort beschikbaar

  • Wij & Wadvogels

  • Landschapstriënnale 2023

Waddencentra - Ontdek alle Waddencentra in het Nederlandse waddengebied

Hier wil je meer over weten - De grens over met het Duitse en Deense waddengebied

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.