Flying Five

In het gehele Waddengebied vind je (bijna) ontelbaar veel vogelsoorten. Bijna te veel op te noemen. Hier vind je een selectie van vijf bijzondere vogels uit het Waddengebied: de Flying Five. 

Brandgans en lepelaar

De brandgans is een veelvoorkomende en geliefde vogelsoort in het Nederlandse Waddengebied. Met zijn kenmerkende zwarte kop en hals, en een witte vlek op de kin, is hij gemakkelijk te herkennen. Deze gans staat bekend om zijn trekvogelgedrag, waarbij hij 's winters naar het Waddengebied trekt om te foerageren en broeden. Ze voeden zich voornamelijk met gras, zeewier en schelpdieren. De brandgans is een waardevolle toevoeging aan de biodiversiteit van het Waddengebied en draagt bij aan de natuurlijke pracht van deze unieke omgeving.

De lepelaar is een gracieuze verschijning. Met zijn opvallend lange, gebogen snavel en witte verenkleed is hij een blikvanger in ieder natuurgebied. Deze vogelsoort is een meester in het vangen van vis en andere waterdieren. De lepelaar broedt in kolonies en bouwt zijn nesten hoog in de bomen. Zijn aanwezigheid in het Waddengebied is een teken van de goede gezondheid van de ecosystemen, en het is een waar genot om deze elegante vogels te zien foerageren langs de kustlijn.

Blauwborst

De blauwborst is een prachtige zangvogel die zijn thuis vindt in het Waddengebied. Met zijn opvallende blauwe borst en oranje keelvlek is hij een kleurrijke verschijning tussen het riet en de moerassen. De blauwborst staat bekend om zijn melodieuze zang, die de lente vult met vreugde. Hij foerageert voornamelijk op insecten en zaden en bouwt zijn nest laag bij de grond, goed verscholen tussen het riet. De aanwezigheid van de blauwborst verrijkt het Waddengebied met zijn schoonheid en vrolijke gezang.

Bruine kiekendief & kemphaan

 

De bruine kiekendief is een indrukwekkende roofvogel. Met zijn kenmerkende bruine verenkleed en opvallend witte stuit is hij een meesterlijke jager in de lucht. Deze kiekendief jaagt voornamelijk op kleine zoogdieren, vogels en reptielen, en gebruikt zijn scherpe zicht en behendige vliegkunsten om prooien te vangen. Zijn aanwezigheid in het Waddengebied is wederom een teken van een gezond ecosysteem en biedt een spectaculair schouwspel van zwevende vluchten en snelle duikvluchten. Een waardevolle toevoeging aan de roofvogelpopulatie van het gebied.

 

De kemphaan is een opvallende watervogel. Met zijn lange poten en karakteristieke verenkleed is hij een ware blikvanger. De mannetjes staan bekend om hun indrukwekkende baltsvluchten en pronkvertoningen, waarbij ze met uitgestrekte vleugels en opgezette kraag indruk proberen te maken op de vrouwtjes. Deze vogels foerageren in ondiep water en voeden zich met insecten en kleine waterorganismen. 

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.