Boerenwandelpad Horaholm - regeneratieve bio-dynamische landbouw in beeld

Hornhuizen

Als je aan komt fietsen zie je aan je rechterkant de bedrijfsgebouwen van Horaholm opduiken. Aan de linkerkant, met aan de horizon de Waddenzeedijk, zie je de landerijen van het bedrijf.

Als je aan komt fietsen zie je aan je rechterkant de bedrijfsgebouwen van Horaholm opduiken. Aan de linkerkant, met aan de horizon de Waddenzeedijk, zie je de landerijen van het bedrijf. Het zijn opstrekkende percelen, kenmerkend voor de inpolderingsgeschiedenis van deze  Waddenkustboerderijen. De omvang van Horaholm is ongeveer 120 hectare, waarvan 35 hectare kwelder. Het bedrijf heeft een uiterst duurzaam innovatief bedrijfssysteem. 

De boeren van Horaholm, Harm en Erwin Westers, doen het anders. Ze doen het zonder chemie; ze ploegen niet meer, maar zaaien groenbemesters; ze doen aan oppervlaktecompostering en werken daarvoor met kruidenfermenten. Het zijn behalve productmakers van gezonde voeding ook nog eens landschapsinclusieve en natuurboeren. Wil je er meer van weten? Stap dan van de fiets bij het boerenwandelpad en beleef te voet het biologische en het dynamische van dit bedrijf! 

Bij het boerenwandelpad staat het embleem van het Waddenwandelen. Waddenwandelen is het wandelnetwerk langs de hele Nederlandse Waddenkust inclusief de Nederlandse Waddeneilanden en het Duitse eiland. Ongeveer 200 wandelpaden, 1200 kilometer lang, die door middel van knooppunten met elkaar verbonden zijn.  

Wil je weten hoe Horaholm op een volhoudbare (regeneratieve) wijze boert?  Ga met ons mee op pad en beleef de Wandelroute Boeren met een Minimale Foodprint.

Als je dit boerenwandelpad volgt tot aan de Waddenzee toe, ontdek je hoe mooi het Hogeland kan zijn. Dus wel doorlopen ook waar het pad niet is geasfalteerd! Aan het eind van het pad kun je je weg vervolgen voor een lange Waddenwandeling. Volg dan de Waddenwandelen knooppunten of bijv. het Ommetje Zuidwesthoek van Landmerken.

Ook als je terugloopt langs hetzelfde pad zul je het toch weer heel anders ervaren. Het cultuurlandschap is zo gemaakt door deze boeren dat je elke keer als je er loopt weer nieuwe dingen ervaart. Je kunt er op de terugweg ook voor kiezen om de Voorland Groningen App wandeling 1. Hornhuizen, Zout en Zoet, te downloaden.  Je hoort dan een interview met  architect Haiko Meijer (Onix) die de nieuwe, prachtig in het landschap ingepaste,  bewaar- en verwerkingsschuur van Horaholm heeft ontworpen.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Boerenwandelpad Horaholm - regeneratieve bio-dynamische landbouw in beeld

Dijksterweg
Hornhuizen
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.