Huize Doornstaete

WINKEL

De vrijstaande villa ‘Huize Doornstaete’ is gebouwd in een eclectische bouwstijl rond het jaar 1880.

De vrijstaande villa ‘Huize Doornstaete’ is gebouwd in een eclectische bouwstijl rond het jaar 1880. Het is oorspronkelijk gebouwd als notariswoning.

Beschrijving exterieur Het blokvormige pand heeft een gevel van baksteen en is symmetrisch ingedeeld. De gevel is op de hoeken verfraaid met gestucte lisenen. Onder de houten goot is een fries met stucwerk aangebracht met ruitpatroon. De vensters zijn omlijst met stucwerk, op de begane grond aan elke kant twee pilasters met Korinthische kapitelen.

De symmetrische voorgevel is als het ware in drieën verdeeld. Een gedeelte van een gebouw wordt ook wel ‘travee’ genoemd. In de middelste travee bevindt zich de hoofdingang. Deze bestaat uit een paneeldeur met glaspanelen en een bovenlicht. De ingang heeft een trap met vier treden. Boven deze voordeur bevindt zich een verdieping met een houten balkon. Het balkon steunt op gietijzeren pilaren met Korintische kapitelen. Een kapiteel is het kopstuk van een pilaar of pilaster. Dat dit een Korintische is, kun je zien aan de versieringen met bladeren van de acanthusplant.

De vensters hebben aan weerzijde een hoofdgestel. Een hoofdgestel is een breed, horizontaal lijstwerk. De kroonlijst is de bovenste lijst, deze is doorbroken door een halfcirkelvormig fronton met een rozet.

De achtergevel is voorzien van een uitbouw van één bouwlaag. Deze gevel is veel soberder uitgevoerd en heeft een onregelmatige deur- en vensterindeling.

Waardering van het rijksmonument De villa is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een in eclectische bouwtrant gebouwde notabelen woning uit de tweede helft van de 19e eeuw. Daarnaast heeft de villa situationele waarde vanwege de beeldbepalende situering aan de Bosstraat.

Bronnen - Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via www.beeldbank.cultureelerfgoed.nl - Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Huize Doornstaete

Bosstraat 56
1731 SG WINKEL
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.