Smalle weegbree

Warffum

Je komt hem overal tegen en ook op deze route: de Smalle weegbree. Veel mensen kennen de plant wel en dan met name de bladeren. Als je je namelijk prikt aan een brandnetel dan kunnen de bladeren van de smalle weegbree helpen.

Je komt hem overal tegen en ook op deze route: de Smalle weegbree. Veel mensen kennen de plant wel en dan met name de bladeren. Als je je namelijk prikt aan een brandnetel dan kunnen de bladeren van de smalle weegbree helpen. Als je het blad kneust en over de irritatie wrijft, zorgt dit voor een verzachtende werking. Ook in de oudheid gebruikten ze de bladeren om zijn heilzame werking. Een blaadje onder de voet zou de vermoeidheid verdrijven.

Wat velen niet weten, is dat de bladeren ook prima gebruikt kunnen worden in salades, soepen of om er pesto van te maken. De jonge blaadjes vóór de bloei zijn het lekkerst om te gebruiken. Oudere bladeren smaken bitter, maar zou je voor gebruik eerst in een badje met zout water kunnen leggen. Hierdoor smaken ze milder. Zorg er wel voor dat je de nerven aan de achterkant van de bladeren verwijdert bij zowel jonge als oudere bladeren. De zaden zijn rijp in augustus en september. Ook deze kun je eten. Strooi ze eens over salades of yoghurt. 

Hieronder hebben we een link voor je geplaatst die verwijst naar een recept voor Smalle weegbreesoep.

(deze locatie hoort bij de wandelroute Foodwalk Tussen Den Andel en Warffum)

Recept Smalle weegbreesoep

Bron: Jenny de Groot, Gaia Kruiden.
De route is mede mogelijk gemaakt door kruidenvakvrouw Jenny de Groot van Gaia Kruiden. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Smalle weegbree

Warffum
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.