Monumentale woning en schuur - Nieuwe Streek 36

KOLHORN

De woning is een rijksmonument en de voormalige houten visschuur heeft de status van provinciaal monument.

Deze woning aan de Nieuwe Streek in het beschermde dorpsgezicht in Kolhorn is beschermd met de status van rijksmonument. Het pand heeft een gepleisterde voorgevel met een houten geveltopbeschieting. Ooit is er een kruideniersbedrijf in de woning gevestigd.

Het houten schuurtje tegenover de woning is beschermd als provinciaal monument. De schuur hoort bij het woonhuis omdat de woningen aan de Nieuwe Streek hebben een overtuin. Dit is een tuin die door de openbare weg van de woning wordt gescheiden. Het is beschermd als monument omdat het een van de weinige geheel houten gebouwen in Kolhorn is.

Oorspronkelijk werd de schuur als vissersschuur gebruikt. Rond 1915 gebruikte een melkventer het als stalling voor zijn ket en wagen. In een latere periode, in het bijzonder na de uitbreiding van omstreeks 1920, waren er verschillende ambachten gevestigd. De uitbreiding uit die tijd duidt daarop met ‘etalageruiten’ langs het doorgaande voetpad.

De houten schuur is afkomstig uit de 19de eeuw en heeft een dak met zwarte pannen. De houten kozijnen zijn voorzien van eenvoudig siersnijwerk.

Bronnen - Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via www.beeldbank.cultureelerfgoed.nl - Redengevende omschrijving van het monument via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl - Redengevende omschrijving van de schuur (provinciaal monument) via www.hollandskroon.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Monumentale woning en schuur - Nieuwe Streek 36

Nieuwe Streek 36
1767 CC KOLHORN
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.