Voormalige wagenmakerij - Dorpsstraat 121

NIEUWE NIEDORP

In de voormalige wagenmakerij is de werkplaats nog steeds intact met een werkende draaibank aangedreven door een elektromotor met riemen.

Het historische pand aan de Dorpsstraat 121 behoort tot de oudste percelen van de voormalige gemeente Niedorp. Vermoedelijk heeft er al vanaf de 17e eeuw hier bebouwing gestaan. Uit de archiefstukken blijkt dat vanaf 1832 de woning is bewoond door Jan de Jongh, onderwijzer en later burgemeester van Oude Niedorp. Eerdere kadastergegevens zijn niet gevonden.

Op een foto uit 1912 uit de Fotocollectie Niedorp zit de eigenaar Piet Kwantes op een bankje voor de deur van de wagenmakerij. Vanaf 1859 was hij hier gevestigd als wagenmaker. Kwantes werd in deze zaak opgevolgd door Arie Houtkoper, later Pieter Houtkoper en sinds 1948 door C. van Zoonen. De oude werkplaats van de wagenmakerij is gelegen aan de straatzijde.

Het bijzondere aan dit gebouw is dat de onderdelen uit de voormalige wagenmakerij nog bewaard zijn door de huidige bewoners. Zoals het aandrijfmechanisme voor de houten draaibank, de zware gietijzeren lintzaagmachine, diverse mallen voor de wielen en de ‘wielput’ in de vloer t.b.v. het maken van grote wielen. Aan de muren hangen nog de originele documenten zoals een patent ter bewijs dat zij dit ambacht mochten uitoefenen.

Het gebouw heeft een zadeldak gedekt met een rode Hollandse pan. De topgevel heeft een houten beschot met een bijzonder gedetailleerde makelaar. Deze komt qua vorm overeen met de foto uit 1912. De locaties van de ramen en deuren in de voorgevel zijn ongewijzigd. De woning heeft de status van rijksmonument.

Bronnen - Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via www.beeldbank.cultureelerfgoed.nl met documentnummer 121.174. - Beeldbank Regionaal Archief Alkmaar via www.regionaalarchiefalkmaar.nl met catalogusnummer RAA003010813 en RAA003010815. - Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Voormalige wagenmakerij - Dorpsstraat 121

Dorpsstraat 121
1733AG NIEUWE NIEDORP
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.