Catastrofe aan de Stolderijweg

Wagenborgen

Het was tegen de morgen van zaterdag 21 april 1945 een beetje begonnen te regenen, maar het fraaie weer herstelde zich. Om Siddeburen heen stonden ongeveer 80 kanonnen. Vrijwel de gehele vrijdagmiddag en avond werd er op Wagenborgen geschoten.

Het was tegen de morgen van zaterdag 21 april 1945 een beetje begonnen te regenen, maar het fraaie weer herstelde zich. Om Siddeburen heen stonden ongeveer 80 kanonnen. Vrijwel de gehele vrijdagmiddag en avond werd er op Wagenborgen geschoten. De Canadezen van het Canadian Scottish Regiment groeven zich in rond deze boerderij van Geert Smit, bij de Stolderij. De Canadezen kregen hierna de orders om het dorp aan te vallen. De aanval werd op klaarlichte dag ingezet waarbij het terrein bijna geen dekking bood. De aanval werd door de Duitsers afslagen waarbij veel militairen sneuvelden en gewond raakten. Tot overmaat van ramp werd de boerderij van Geert Smit geraakt door Duitse granaten waarbij nog meer Canadese militairen sneuvelden of gewond raakten.

Aan de Stolderijweg is onlangs een monument geplaatst voor de gesneuvelde militairen. Het monument ligt op deze locatie net voor de rand van Wagenborgen.

(deze locatie hoort bij de autoroute Delfzijl - Pocket Noordelijke sector

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Catastrofe aan de Stolderijweg

Stolderijweg
9945 TL Wagenborgen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Autoroute Delfzijl - Pocket


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.