Weegbrug

WINKEL

De weegbrug en het weeghuisje werden vanaf 1933 gebruikt.

De weegbrug met het weeghuisje zijn tot stand gekomen op initiatief van een groep landbouwers uit de Groetpolder in de gemeente Winkel. Zij hadden in 1933 in verband met de afzet van de geteelde landbouwproducten behoeften aan een weegbrug. Op de brug konden zij wagens rijden met goederen en daarbij de lading op de wagens wegen. Zij vonden een geschikte locatie bij een verbreding van de Westfriesedijk. Het maximale weegvermogen bedroeg 20.000 kg volgens de afleesschaal op de huidige mechaniek. De bouw van het weeghuisje met het maken van de put voor de weegbrug werd gegund aan de firma Keuris te Schagen. Tot weger werd een in de nabijheid wonende landbouwer aangesteld (de eerste was Dirk Molenaar).

Vooral in het oogstseizoen was de installatie intensief in gebruik om stro, graan en landbouwproducten te wegen. Ook koeien en varkens werden regelmatig gewogen, en in de beginjaren ook veel motorvoertuigen. Sinds 1990 werd door nieuwe ontwikkelingen geen gebruik meer gemaakt van de weegbrug, waardoor de brug buiten functie werd gesteld. Er zijn meerdere van deze weegbruggen en huisjes in Nederland gebouwd maar vele zijn inmiddels afgebroken.

Bronnen https://www.hollandskroon.nl/system/files/2022-07/Redengevende%20omschrijving%20-%20Winkel%20-%20Westfriesedijk%2036.pdf

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Weegbrug

Westfriesedijk 36
1731 NX WINKEL
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.