Crash locatie Lancaster W4888

Workum

In de nacht van 4 op 5 mei 1943 steeg de zwaarbeladen Lancaster bommenwerper W4888 op vanuit Holme-on-Spalding Moor om een bombardement uit te voeren op Dortmund.

In de nacht van 4 op 5 mei 1943 steeg de zwaarbeladen Lancaster bommenwerper W4888 op vanuit Holme-on-Spalding Moor om een bombardement uit te voeren op Dortmund. Het toestel werd onderweg boven het IJsselmeer beschoten door een Duits jachtvliegtuig en raakte in brand. 

Hierdoor werd de kans erg klein dat de Lancaster Engeland nog zou bereiken. De gezagvoerder Flying Officer Nicholas J. Stanford manoeuvreerde het brandende toestel terug naar de Friese kustlijn om op het vaste land een noodlanding te kunnen maken. Ter hoogte van de bewoonde boerderij 'Sathe Westerein' van de familie Dijkstra aan de Alde Dyk brak het staartstuk van het toestel. 

De staartschutter John M. Hadfield werd daarbij uit het toestel geslingerd. De bommenwerper stond nu in lichterlaaie en stortte om 01.40 uur neer in de landerijen tussen twee boerderijen aan de Alde Dyk. Hierbij kwamen de andere vijf bemanningsleden om. Zij werden begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Spoardyk in Workum. Navigator Ralph Duncan Paterson wist via het ontsnappingsluik aan de onderzijde van de romp met een parachute uit de brandende Lancaster te springen. Hij werd door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt, na de capitulatie in mei 1945 keerde Paterson terug naar Engeland. John Hadfield werd enkele dagen later teruggevonden en begraven.

Het Lancastermonument net buiten Workum op de Aldedyk herinnert met een informatiepaneel aan het ongeluk van Lancaster W4888 in het Warkumer Nijlân.

Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Luchtoorlog in Friesland’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Crash locatie Lancaster W4888

8711 HH Workum
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.