Historische woning - Dorpstraat 217

NIEUWE NIEDORP

Een herenhuis uit 1830 in het lintdorp van Nieuwe Niedorp.

Een herenhuis uit 1830. De voorzijde van de gevel heeft een kroonlijst en is op te delen in drie traveeën. Een gedeelte van een gebouw wordt ook wel ‘travee’ genoemd. De ingang met de voordeur met authentieke deurrooster bevindt zich in de middelste travee. In het raam boven de deur is een levensboom te zien. De zijgevel heeft een rij met houten consoles, dit zijn de uit de muur stekende delen ter ondersteuning van, in dit geval, de goot. Het schilddak is gedekt met zwart geglazuurde pannen en heeft 2 schoorstenen. De fraaie dakkapel heeft een karakteristieke detaillering met de windveer en een T-venster.

In de tuin stond een klein huisje voor de werkster die de was verzorgde met water uit de waterput en warmte van de openhaard. In de woning waren twee waterkelders en twee voorraadkelders waarvan een voorraad kelder nog in gebruik is.

In de achtertuin staat een grote walnotenboom van meer dan 100 jaar oud.

Bewoningsgeschiedenis Klaas Groot woonde in het herenhuis aan de Dorpsstraat 217. Dit was dicht bij de voormalige kaasfabriek waar meneer Groot in 1894 zijn drukkerij vestigde. Vanaf 1965 tot 2002 bewoond door aannemer C. van den Kommer en tegenwoordig door mevr S. Timmer en dhr P. Lont.

Bronnen Informatie en foto’s van de huidige eigenaar. Archiefstukken gemeente Hollands Kroon Informatieblad Historisch Niedorp, 2018 nummer 1: https://tijdschriften.archiefalkmaar.nl/periodicals/IHN

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Historische woning - Dorpstraat 217

Dorpsstraat 217
1733 AJ NIEUWE NIEDORP
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.