Razende Bol

HUISDUINEN

De Razende Bol is een parel in de verzameling natuurgebieden die Landschap Noord-Holland beheerd. Sinds enkele jaren zijn ze verantwoordelijk voor het natuurbeheer op deze zandplaat die ook wel als Noorderhaaks door het leven gaat. De zandplaat staat voor...

De Razende Bol is een parel in de verzameling natuurgebieden die Landschap Noord-Holland beheerd. Sinds enkele jaren zijn ze verantwoordelijk voor het natuurbeheer op deze zandplaat die ook wel als Noorderhaaks door het leven gaat. De zandplaat staat voortdurend onder invloed van stroming en wind, de ligging veranderd dan ook steeds. Langzaam schuift de Razende Bol op in de richting Texel.

Omdat deze zandplaat in het zomerhalfjaar regelmatig door recreanten wordt bezocht is Landschap Noord-Holland door Rijkswaterstaat gevraagd toezicht te houden. Belangrijkste onderdeel is het handhaven van de rust en de bescherming van de broedende vogels en rustende zeehonden. De noordzijde van de Razende Bol is een bepaalde periode voor bezoekers afgesloten.

Een groot deel van het jaar komen er geen mensen. Door de rust is het een plek waar veel vogels verblijven. Ook is het een fijne plek voor zeehonden. Er komen gewone zeehonden en grijze zeehonden voor, tot wel 350 exemplaren. Grijze zeehonden gebruiken het eiland om jongen te werpen en te zogen. De dieren hebben tijdens de zoogtijd rust nodig. Elke verstoring kan een drama voor een jong betekenen, vooral als de moeder vanwege een verstoring niet meer terugkomt om te zogen. Rust op de Razende Bol is daarom erg belangrijk.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Razende Bol

Noordzee/ Marsdiep
1789 AC HUISDUINEN
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.