Klipper Zwarte Valk

Makkum

Klipper Zwarte Valk is een zeilend passagiersschip uit 1889. In 2008 omgebouwd tot een comfortabele accommodatie voor 16 personen voor zeiltochten op de Waddenzee. Voor een dagtocht kunnen er 29 personen mee. Op verzoek koken ze aan boord met Waddengoud-...

Klipper Zwarte Valk is een zeilend passagiersschip uit 1889. Van oorsprong gebouwd voor het vervoeren van vracht, in 2008 omgebouwd tot een comfortabele accommodatie voor 16 personen voor zeiltochten op de Waddenzee. Voor een dagtocht kunnen er 29 personen mee.

Voor bijzondere zeiltochten op de Waddenzee, een nacht voor anker of een droogvaltocht op een zandbank, kun je terecht bij Klipper Zwarte Valk. Schippers Arjoderik en Jantine ontvangen je graag voor een meerdaags verblijf aan boord. Hierbij serveren ze een lekker ontbijt met eventueel een krantje.

Hutten en sanitair

De klipper telt 8 hutten voor 2 personen. Bijzonder is dat ze in 4 hutten geen stapelbedden hebben, maar 2 lossen bedden. De bedden zijn 2 meter lang en elke hut heeft een bedlampje, een waskom met warm en koud stromend water, een radiator, 220 Volt, een patrijspoort en een dekluik.

Het sanitair bestaat uit 2 toiletten en 2 ruime douches.

Gezellig loungen

Benedendeks heeft de Zwarte Valk een gezellige loungeruimte. Je kunt daar diverse gezelschapsspelletjes doen, zoals schaken, Kolonisten van Catan, In de ban van de ring, Elfenland, Mahjong, het Zuiderzeespel, poker, backgammon en jenga.

Scheepsbibliotheek

Ook is er een scheepsbibliotheek met veel nautische boeken en tijdschriften maar ook een stapel National Geographics.

Green Key Goud

Klipper Zwarte Valk bezit een Green Key Goud. De hoogste onderscheiding voor een duurzame bedrijfsvoering in de toeristische sector. Arjoderik en Jantine maken gebruik van milieuvriendelijke materialen. De meeste verlichting is LED, het grondhout is FSC, de aftimmering Nederlands eiken, de motor voldoet aan de nieuwste eisen en ze doen het onderhoud zoveel mogelijk op de werf.

Jij kan ook helpen! Als je meegaat op een tocht, neem geen wegwerpservies mee. Alles is aan boord en kan na gebruik in de vaatwasser. Er zijn biologisch afbreekbare vaatwastabletten, afwasmiddel, toiletreiniger, toiletpapier, allesreiniger, zeep en shampoo aan boord.

Wil je toch zelf zeep of andere verzorgingsmiddelen meenemen? Neem dan een biologisch afbreekbare soort.

Daar waar het mogelijk is geven ze het vuile water aan de wal af. Neem zoveel mogelijk grootverpakkingen mee om de afvalberg te verkleinen.

Historie

De Zwarte Valk zag in 1889 bij de werf van Kalkman in Capelle aan den IJssel het levenslicht. Toen nog onder de naam ‘Vier Gebroeders’. Ze is gebouwd voor het vervoeren van vracht over de rivieren, met name de Maas. Om op een rivier tegen de stroom in te kunnen zeilen heb je een snel schip nodig. De ‘Waspikse’ kont maakt haar tot zo’n snelle rivierklipper.

Tot 1956 heeft de ‘Vier Gebroeders’ met vracht gezeild. Daarna is er een motor ingebouwd en vanaf eind jaren 60 maakte het schip de eerste tochten met gasten.

Afstand tot jouw locatie:

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.