Schippersgilde (Keern 2 - Kolhorn)

KOLHORN

Het schippersgilde was gehuisvest in het gebouw aan de Keern 2 omdat vanaf hier zicht was op zowel het buitenwater als het binnenwater van Kolhorn.

De meeste havens in Nederland hadden aan het einde van de middeleeuwen een eigen schippersgilde. Zij waren van groot belang in de haven. In 1615 besloten ook de schippers in Kolhorn zich te verenigen in een schippersgilde. De Heer van Schagen verleende een octrooi voor ‘het Gilde van de Binnenlandse Varende Carveelen of Wijtschepen op Colhorn’. Jaarlijks kreeg de Heer op het Slot van Schagen een deel van de opbrengsten in de vorm van bijvoorbeeld een aantal manden verse zeevis. Schippers konden lid worden van het gilde door zes gulden te betalen én te bewijzen dat zij een goede burger waren van de Steede Barsingerhorn.

Het gildebestuur was erg belangrijk. Zonder het gilde te laten weten wat voor goederen en naar welke haven de schipper zijn lading vervoerde, mocht men niet uitvaren. Kolhorner schippers die geen lid waren van het gilde mochten in hun thuishaven geen vrachten meer aannemen. Alle inkomende schepen van buiten de haven moesten bakengeld betalen aan het gilde. En voor het vervoeren van levend vee werd ‘postgeld’ betaald.

Gildehuis Het schippersgilde was gehuisvest in het gebouw aan de Keern 2 omdat vanaf hier zicht was op zowel het buitenwater als het binnenwater van Kolhorn. Vanaf hier kon het gilde het havenbedrijf goed volgen en het licht van ‘de lantaarn’ (het havenlicht) dat nagenoeg recht voor de deur op de dijk stond goed in de gaten houden. Het is ook een van de weinige huizen in Kolhorn (en zeker aan de Westfriesedijk) met een volledige eerste etage. Na de eerste etage is nog een halve zolderruimte onder het zadeldak en heeft het gebouw een kenmerkende houten topgevel. Op deze locatie werd ook de schippersbeurs gehouden. Vanaf 1798 werden gilden in heel Nederland opgeheven vanwege het aanbreken van de Franse tijd. Ook het schippersgilde in Kolhorn hield op met bestaan.

Garage Op een foto uit 1968 is een reclamebord voor banden van het merk Engelbert zichtbaar aan de gevel van Keern 2. Het toont aan dat het voormalige gildehuis ook geschikt was voor andere functies zoals een garage en of een werkplaats. Tegenwoordig is het een woonhuis.

Bronnen - De historische foto’s zijn afkomstig uit het gemeentelijke archief van ansichtkaarten van gemeente Niedorp en een foto uit de beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. - Informatie afkomstig uit een artikel van het Informatieblad Stichting Historisch Niedorp 2019, geschreven door Jan Smit. - Informatie van Historische Vereniging Kolhorn

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Schippersgilde (Keern 2 - Kolhorn)

Keern 2
1767 cx KOLHORN
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.