Molen Doris Mooltsje

Oudega SWF

Het gerestaureerde Doris Mooltsje is een pronkstuk in het landschap. De molen is de oudste spinnenkopmolen in Friesland en vanwege de schitterende ligging van deze prachtige molen is het een erg geliefde locatie voor huwelijksreportages.

Het gerestaureerde "Doris Mooltsje" is een pronkstuk in het landschap. De molen is de oudste spinnenkopmolen in Friesland en vanwege de schitterende ligging van deze prachtige molen is het een erg geliefde locatie voor huwelijksreportages. De molen werd omstreeks 1790 gebouwd aan de noordkant van de Oudegaaster Brekken en had als taak de achterliggende polder te bemalen.

De molen werd omstreeks 1790 gebouwd aan de noordkant van de Oudegaaster Brekken, en had als taak de achterliggende polder te bemalen.  De eigenaar van het land was vroeger ook eigenaar van de molen.  Werd het land verkocht, dan ging de molen in de verkoop, automatisch mee voor de getaxeerde dagwaarde. Omstreeks 1934 werd de molen gedeeltelijk gesloopt, daarbij werd de onderbouw op de hoogte van de bintbalken afgezaagd.  Het restant bleef dienst doen als huisvesting voor een gemaal. Een dieselmotoren later een electromotor zorgden voor de bemaling van de polder. In het kader van de ruilverkaveling in 1992, zou er op een andere plaats een nieuw gemaal gebouwd worden, waardoor de onderbouw overbodig werd. De laatste restanten van het eens zo trotse Mooltsje zouden gesloopt worden.


Simon Jellema, molenaar van houtzaagmolen De Rat in IJlst, was de eerste die aan de bel trok en in het dorp Oudega de Vereniging van Dorpsbelangen enthousiast maakte voor een restauratie van "hun" Mooltsje. De Stichting Doris Mooltsje was een feit, en vanaf 1992 werd een begin gemaakt met de restauratie. Na 6 jaar is het gelukt, dankzij het werk van veel vrijwilligers, bijdragen van sponsors, gemeentelijke subsidie en vele acties is het gelukt de molen weer in oude luister te herstellen.

Op 13 juni 1998 draaide de molen weer in volle glorie aan de boorden van de Oudegaaster Brekken.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Molen Doris Mooltsje

Brekkenpaad 1
8614 AN Oudega SWF
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.