Kaasboerderij Wezenspyk

Den Burg

Breng een bezoek aan Kaasboerderij Wezenspyk. Ontdek hoe ambachtelijke kaas gemaakt wordt. Proef de kazen in de boerderijwinkel en geniet in het Kaascafé met uitzicht op het kerkje van Den Hoorn.

Breng een bezoek aan Kaasboerderij Wezenspyk. Hier wordt ambachtelijke kaas gemaakt. Proef de kazen in de boerderijwinkel en geniet in het Kaascafé met uitzicht op het kerkje van Den Hoorn.

Al meer dan 35 jaar wordt op kaasboerderij Wezenspyk de heerlijke Texelse koeien-, schapen-, en geitenkaas gemaakt. Deze kazen vallen geregeld in de prijzen. In 2014/2015 heeft de Orekéés op de World Cheese Award het predicaat Super Gold gekregen.

De kaasboerderij  waar koemelkkaas, geitenkaas en schapenkaas verkocht wordt. Bijzondere soorten kaas met zoal fenegriek, zeewier en de beroemde Orekees. Er is naast de winkel en kaasmakerij ook een kaascafé voor heerlijke kaasfondue en andere specialiteiten. Op het erf is ook het Schapenmuseum.

Een spyk (spreek uit als spiek) is een oudhollands woord voor een opslagschuur bij een dijk. De boerderij ligt op het hoogste punt van de omgeving, een uitloper van de Hoge Berg. De polder Wezenspyk ligt 150 meter verder, bij de dijk. De spiek was 500 jaar gelden eigendom van begijnen. Na de reformatie vertrokken de nonnen en kwam de polder in het bezit van het weeshuis. Begijnspyk werd Wezenspyk. Hier is de kaasboerderij naar vernoemd. Het weeshuis was ook eigenaar van de Wezenputten bij Huis Brakenstein op de Hoge Berg, ze verkochten ijzerhoudend water wat meegenomen werd door de schepen van de VOC. Vlak bij de Wezenspyk is ook nog een eendenkooi, daar geldt nog het ‘pannenkoekenbakkenverbod’, vanwege de guur en het geluid om te voorkomen dat de eenden werden verjaagd. Dus hier een kaasje kopen om thuis een kaaspannenkoek te bakken. Slow Food schapenkaas wordt gemaakt van onbewerkte en rauwe melk van eigen schapen, het is een harde kaas (eet deze kaas niet tijdens een zwangerschap, advies vanaf 2016).

Het Skéép en Lantskapspad met trekpondje loopt langs deze schapenboet.

Openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur en op zondag en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur en op de maandagmarkt Den Burg 8.00 tot 12.00

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Kaasboerderij Wezenspyk

Hoornderweg 27 a
1791 PM Den Burg
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.