Christus Koningkerk

WIERINGERWERF

De rooms-katholieke Christus Koningkerk is gebouwd in 1940 in architectuur van de Delftse School.

Op 28 juni 1939 ging de eerste paal van de Christus Koningkerk de grond in. Op 11 augustus 1940 werd de kerk ingewijd. De Amsterdamse architect H.M. Martens heeft in opdracht van de Rooms-katholieke Zuiderzeestichting te Warmond de kerk gemaakt. De kerk is verwant aan de architectuur van de Delftse School.

Het kerkgebouw is een zaalkerk met zadeldak en een vierkante toren op het westen. Het muurwerk is opgetrokken in rood-gele baksteen met natuursteen op een aantal constructieve punten. Het dak is bedekt met een zwarte Hollandse pan. In de zijbeuken, dwarsbeuk en de absis zijn rondboogvensters met glas-in-lood te vinden. De prominente ligging van de kerk midden in de kern van Wieringerwerf maakt het gebouw van hoge situationele waarde.

In 1945 is de kerk tijdens de onderwaterzetting van de Wieringermeer ernstig beschadigd. Architect H.M. Martens herstelde daarom de kerk in 1947. Aan de achterzijde (oostzijde) werd toen ook een priesterkoor met een vijfzijdige absis toegevoegd.

In de kerk zijn bijzondere muurschilderingen gemaakt.

Het orgel is gebouwd door Jos H. Vermeulen. Het bouwjaar is niet bekend.

De Christus Koningkerk wordt door de R.K. Parochie Wieringen & Wieringermeer gebruikt voor katholieke vieringen, zoals wekelijkse diensten, doop, communie, heilig vormsel en begrafenissen. Daarnaast kunnen mensen uit de buurt iedere vrijdagochtend gratis een kopje koffie komen drinken. Er zijn verschillende koren die wekelijks oefenen in de kerk of in de ruimte ‘de Beuk’.

Bronnen - Monumentenregister Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl - Reliwiki: www.reliwiki.nl - Bouwkunde encyclopedie van Joost de Vree: www.joostdevree.nl - Historisch Genootschap Wieringermeer: www.wieringermeer.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Christus Koningkerk

Prof. Granpre Molierestraat 23
1771 AE WIERINGERWERF
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.